kormányhatározat

2017.09.12. 08:23

Országos körútra indul a Seuso-kincs

A vándorkiállítás Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen lesz látható. Az iskolások és kísérőik ingyenesen utazhatna, hogy megtekintsék az ötvösművészeti leletegyüttest

„Az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete” magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek. Erről a múlt héten döntött a kormány.

A kabinet arról is döntött, hogy az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, „konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények” tanulói kísérővel az iskola által szervezett csoportos utazás keretében – akár szombaton is – díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg a Seuso-kincs vándorkiállítás magyarországi bemutatásának helyszíneit.

A vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a '70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.

A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben – az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron – szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!