A Paganini-művek virtuóza

2017.10.07. 22:00

A Quartetto Accardo ad koncertet a Zeneakadémián

Boccherini, Verdi, Wolf és Respighi egy-egy művét mutatja be a Quartetto Accardo.

Az esten a Quartetto Accardo – Salvatore Accardo, Laura Gorna (hegedű); Francesco Fiore (brácsa) és Cecilia Radic (cselló) – mellett közreműködik Sümegi Eszter (szoprán). Elhangzik Boccherini e-moll vonósnégyese, Respighi Il Tramonto és Wolf Olasz szerenád című műve, végül pedig Verdi e-moll vonósnégyese.

Salvatore Accardót nemzedéke legnépszerűbb hegedűművészének tartják, bravúros technikáját legendás elődjéhez, Paganinihez hasonlítják. A Paganini-művek virtuóza nem először koncertezik Magyarországon, játékának hangzásvilága és elsöprő ereje lenyűgözi mind a közönséget, mind a kritikusokat.

Accardo háromévesen ismerkedett meg a hegedűvel, első óráit hatévesen vette, tizenhárom évesen Paganini Capriccióinak előadásával robbant be a zenei köztudatba, és több mint hat évtizede állandó szereplője az olasz és a nemzetközi zeneéletnek. A karmesterként is aktív hegedűművész számára olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Donatoni, Piston, Piazzolla vagy Xenakis. Kamarazene iránti elkötelezettségének hatására 1992-ben alapította meg saját vonósnégyesét, a Quartetto Accardót.

A koncert után az érdeklődőket pódiumbeszélgetésre várják, amelynek vendége Salvatore Accardo, a moderátor Tóth Endre – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!