izgalmas párhuzamok

2018.01.13. 13:20

Nils Mönkemeyer brácsaművész lép színpadra a Kelemen Kvartettel

A müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora az Otthon a Zeneakadémián című koncertsorozat következő estjén, január 16-án lesz látható a budapesti Zeneakadémián.

A Kelemen Kvartett – Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László – az Otthon a Zeneakadémián sorozat 2018-as koncertjein a 185 esztendeje született Johannes Brahms kamaraműveit társítja vonósnégyesekkel, izgalmas párhuzamokat állítva az elhangzó darabok között – közölte a Zeneakadémia csütörtökön.

Idei első, sorrendben immár harmadik koncertjüket Schubert c-moll vonósnégyes-tételével indítják, amely egy befejezetlenül maradt kompozíció nyitótételeként látott napvilágot. Beethoven kései a-moll vonósnégyese a kamarazenei repertoár egyik alapműve. Brahms G-dúr vonósötöse 1890-ben egykori tanára, Eduard Marxsen, valamint több barátja elvesztése után készült. Az ötvenes évei végén járó zeneszerző eredetileg utolsó alkotásának, életműve egyfajta összefoglalásának szánta kamaraművét.

A Kelemen Kvartetthez a hangversenyen Nils Mönkemeyer, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora csatlakozik. A brácsaművészt fiatal kora ellenére magasztaló jelzőkkel illeti a zenészvilág, hasonlóan a Kelemen Kvartetthez. Rövid idő alatt komoly nemzetközi ismertségre tett szert, amellyel hangszerét, a brácsát is a figyelem központjába állította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!