kórustalálkozó

2018.05.14. 19:15

Horvátul, németül zengett az ének Vaskeresztesen

Szép hagyomány a szentpéterfai plébániánál, hogy az oda tartozó települések minden tavasszal – májusban, Szűz Mária hónapjában – megrendezik a Pinka-menti Kórustalálkozót.

Tersztyánszky Krisztina

A programnak minden évben más-más település ad helyet. Legutóbb, vasárnap délután a vaskeresztesi Szent Miklós-templom fogadta be a közös koncertet. A résztvevőket Várhelyi Tamás plébános és Friedl Tamás, a Német Kisebbségi Önkormányzatok Vas és Zala Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte.

Elsőként a vendéglátó község német nemzetiségi kórusa lépett közönség elé, Hatosné Németh Valéria vezetésével. Őket a tíz éve alakult, sok fiatal énekessel büszkélkedő nardai tamburazenekar követte magyar és horvát nyelvű, vidám templomi művekkel. Slavko Bregović a mesterük. Megtudtuk: augusztusban a mariazelli székesegyházban szerepelnek majd. A horvátlövői Slavuj, azaz Pacsirta énekkar ősi horvát dallamokat idézett, vezetőjük Lászlóné Jusits Anna. Őket megint egy német ajkú csoport követte: a Sásdi Istvánné vezette Pornóapáti Vegyeskar, akik a tájnyelvű dalok megőrzésére helyezik a hangsúlyt. A következő fellépő a felsőcsatári horvát nemzetiségi Rozmaring énekkar is túl van már a tizedik születésnapján, januárban a Közösségi Kultúráért díjat vehették át. Pezenhoffer Antalné vezényelte őket.

A sort az 1986-ban alakult szentpéterfai Ljubicica zárta, akiknek szép énekszámait a Péterfai Tamburások kísérték, kórusvezetőjük Kocsis Jolán. A műsor végeztével Hatosné Németh Valéria, a helyi német önkormányzat vezetője mondott köszönetet a szervezőknek, a fellépő kórusok vezetőinek pedig emléklapot és kitűzőt nyújtott át.

Az ünnep fénypontja volt, amikor a hat kórus tagjai közösen énekelték el a Nagy Istenem című dalt, amelyben három nyelven dicsőítették az Urat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!