Páratlan alkotások

2020.01.26. 15:42

Picasso papír alapú munkáiból nyílt kiállítás Londonban

A művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Királyi Művészeti Akadémia termeiben.

Pablo Picasso (1881-1973) papír alapú munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a hétvégén a londoni Királyi Művészeti Akadémia (RA) termeiben.

A múzeumban a művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Picasso and Paper (Picasso és papír) című kiállításon.

Picasso számára a papír egyaránt volt eszköz ötleteinek feltárására és korlátlan lehetőségekkel bíró anyag. Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig.

Évtizedeket töltött nyomtatási technikák vizsgálatával, ritka és antik papírok beszerzésével Japánból s közben szenvedélyesen használt fel alkotásaihoz minden fecnit, ami a kezébe került idézte fel a Királyi Művészeti Akadémia honlapja.

A kifejező vázlatoktól, a hatalmas Femmes a leur toilette című kollázsig, Picasso fáradhatatlanul használja a papírt alkotásaihoz.

A kiállítás kronológiai sorrendben haladva mutatja be a mester papírral készült munkáit.

A tárlaton archív felvételek illusztrálják az alkotás folyamatát, a dokumentumfilmek felidézik a tanulmányokon keresztül több műve, köztük a Guernica vagy az Avignoni kisasszonyok születését.

A kiállításon bemutatott levelek, illusztrált versek és fényképek szintén bepillantást nyújtanak a művész életébe.

Az április 13-ig látogatható tárlatot a Királyi Művészeti Akadémia a clevelandi Művészeti Múzeummal és a párizsi Picasso Múzeummal együttműködve szervezte meg.

Borítókép: Pablo Picasso (1881-1973) spanyol képzőművész, író, a párizsi iskola kiemelkedő képviselője, a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!