Frissen Vasból

2021.04.10. 07:00

A költészet napját ünnepeljük – Összegyűjtöttük, hogy milyen programok várják Vas megyében

Online és szabadtéren is zajlanak az idén az április 11-ei irodalmi programok megyénkben. Ezekből válogattunk.

Tóth Dóra

20210408 Költészet napja illusztráció, Szombathely ,Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

1905. április 11-én született József Attila. Az első ünnepséget a szülőházában kialakított múzeumban tartották meg 1964-ben, a megnyitón Kassák Lajos szavalt. Azóta minden évben ezt a napot a verseknek szenteljük.

SZOMBATHELY

Berzsenyi Dániel Könyvtár: dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész online prezentációja József Attila költészetéről a XXI. században. Az előadáson közreműködik Varga Richárd dalszerző. A felvétel megtekinthető a könyvtár Facebook-oldalán.

Dr. Fűzfa Balázs online tart előadást
Fotó: VN-archív

HERÉNY

Április 9–23. – Béke tér: Versbe borulnak a magyar líra és alkotói előtt tisztelegve a tér hársfái. A Herényiek Háza a költészet napja mellett a Föld természeti környezetének megóvására is szeretné felhívni a figyelmet. A tárlaton klasszikusok és kortárs művek is helyet kapnak.

KŐSZEG

A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár az idén online formában, az intézmény Facebook-oldalán emlékezik meg a magyar költészet ünnepéről. A érdeklődők megoszthatják kedvenc verseiket, emellett játékos, online totóval mérhetik fel tudásukat József Attiláról.

BÉRBALTAVÁR

Április 11., vasárnap – A járványhelyzet miatt rendhagyó módon emlékeznek meg József Attila születésnapjáról és a költészet

napjáról. A község közösségi oldalán vasárnap tesznek közzé egy válogatást a korábban beküldött videókból. A versmondóknak apró meglepetéssel kedveskednek.

HORVÁTLÖVŐ

A község közösségi oldalán közzétett bejegyzésekkel emlékeznek meg az ország nagy költőiről. Az érdeklődők a művészek rövid jellemzését és egy versüket olvashatják.

NÁDASD

Április 9–10., péntek–szombat – Helyi Termelői Piac: Folytatva a korábbi évtizedes hagyományt, az idén is online szavalásra várják az

érdeklődőket. Bárki, aki szeretne részt venni a „rendhagyó kulturális programon”, ma 20 óráig küldheti el a videóját az Együtt Nádasdért Egyesületnek. A beérkezett felvételeket zsűrizik, rendszerezés után pedig az egyesület közösségi oldalán is elérhetővé teszik, emellett április 10-én, a szombati nádasdi Helyi Termelői Piacon is levetítik. A legjobbra értékelt verseléseket könyvajándékkal jutalmazzák.

NICK

Április 11., vasárnap – Kultúrház: online és szabadtéri programmal is készülnek. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz kedvenc versük felolvasására, elszavalására, a videót pedig a közösségi oldalra várják. A legjobb versért ajándék jár, a nyeremény azonban meglepetés.

A község önkormányzata vasárnap a kultúrházhoz várja a verskedvelőket, akik a kihelyezett tollakkal felírhatják kedvenc idézetüket az épület ablakára. Tíz órától könyvmustra indul, ahol ingyen elvihető könyvek közül válogathatnak az érdeklődők. Az önkormányzat emellett arra kéri a résztvevőket, hogy a csoportosulást kerülve, türelemmel várja ki mindenki a sorát.

ÖLBŐ

A község a közösségi oldalán hívja a lakókat közös verselésre. A bejegyzés alatt bárki megoszthatja kedvenc költeményét vagy pársoros idézetét, leírva vagy lefényképezve. A bátrabbak pedig – akár az óvodások és iskolások – elszavalhatják a műveket és az erről készült felvételt feltölthetik.

VASKERESZTES

A község önkormányzata vasárnapig az épületük elé kihelyezett hirdetőtáblára várja a lakosok legkedveltebb, gondolatébresztő verseit az emlékezés jegyében.

VASSZÉCSENY

– Pungor Ernő Művelődési Ház: Verset Vasszécseny fáira és buszmegállóiba címmel hívják az érdeklődőket közös ünneplésre. A klasszikus, kortárs vagy saját verseket a résztvevők kihelyezhetik a faluban maguk, vagy elküldhetik a művelődési ház elérhetőségére.

VELEM

A kultúrotthon ajtajába kihelyezett táblára tűzhetik ki az érdeklődők a kedvenc verseiket, valamint olvashatják mások szeretett műveit. A verseket hétfőig várják

A többi vasi program:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mutatjuk-milyen-programok-varjak-vas-megyeben-8-4820899/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!