Kultúra

2012.06.24. 17:12

A 2012-es év költője: Koosán Ildikó költő, műfordító, korábban ÁNTSZ főorvos

Szombathely - Koosán Ildikó költő, műfordító az utóbbi hét évben aktivizálódott, az interneten Ildikó Lelkes néven „fut”. Városunkban úgy ismerik, mint a Vas megyei ÁNTSZ egykori igazgató főorvosát (1980-90); polgári neve: Dr. Bódor Sándorné dr. Koosán Ilona.

Merklin Tímea

– A férjem hívott Ildikónak 47 évig, az első perctől, ahogy meglátott. Az egyetemen már a gólyabálon találkoztunk, és attól fogva összetartoztunk. Ő tizenegy éve meghalt. A gyerekem Németországban él, egyedül vagyok – tudjuk meg Ildikó-Ilonától, aki minden héten a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaságba jár Budapestre, hogy verseinek, műfordításainak értő közege legyen, hogy kritikát, iránymutatást kapjon a munkájához.

– Gimnazista koromban kezdtem verseket írni, de mikor átjöttünk Magyarországra Erdélyből, nem jutott már rá idő. Mikor a férjem meghalt, akkor kezdtem újra. Rámoltam a fiókokat, és megtaláltam a régi verseimet. Ki kellett magam beszélni, mert a négy fal nagyon hallgatag volt. Arra gondoltam, hogy ha leírom, könynyebb lesz. Valakinek el kellett mondanom... Tudod, olyan ez, mint amikor megy egy gyorsvonat, mondjuk egy IC, és egyszercsak valamiért hirtelen megáll, keresi, mit lehet csinálni.

Koosán Ildikó publikál print és online folyóiratokban, szerepel antológiákban, saját verses könyveket ad ki, született két műfordítás kötete. A Héttorony online irodalmi magazintól, ahol rendszeresen jelennek meg írásai, kapott oklevelet és érmet: ő a 2012-es év költője.

Az idő sodrásában című könyvének ajánlójában Gyimesi Lászó azt írja: „Koosán Ildikó ízig-vérig a 19. század gyermeke, népi elkötelezettsége, formakultúrája, tiszta erkölcsisége onnan táplálkozik. Korszerűtlen lenne? Nem hiszem. Inkább egy értékrend vállalható kincseit menti át zűrzavaros, értékvesztésre hajlamos évtizedeinkbe. Megtisztítja a régi ékköveket, ha kell, új foglalatban csillantja fel őket. Az ujjait azonban mindvégig a mai világ pulzusán tartja, a régi gyűrűk, kövek mai érverésünk energiáit is kiragyogják. Képei, szókapcsolatai, pontos versei, a bennük munkáló töretlen hit és elsöprő szenvedély valódi költővé avatták. S egyre kevésbé megkerülhetővé.”

A Létezés fűszálra fűzve, ez volt az első verses kötete 2005- ben. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban is bemutatták. Azóta dolgozik rendületlenül és rendszeresen, bár nem nagyon biztatták. A műfordítások tekintetében a nagy verseket már lefordították nagy költők, a saját verseket illetően pedig a kötöttségek (rím, ritmus, nagyon pontos szótagszám) miatt rugdossák, lépjen már túl ezen. Ő mégis a saját útjait járja, és jó végeredménnyel: Képmás – másképp című kétnyelvű műfordításkötetét a Magyar Írószövetség Könyvtárában mutatták be, pozitív véleményeket kapott. Az interneten, a Francia Nemzeti Könyvtár könyveit lapozgatva, megtalálta magának Remy de Gourmont Simone- t, akitől harminc verset fordított, ebből is könyv lett.

– Gourmont újságíró volt, jogász, Párizsban élt. Gyönyörű természetverseket írt. Olyan betegséget kapott, amivel nem ment emberek közé, elzártságban írta le korábbi élményeit. Nekem ezek a versek gyermekkorom felejthetetlen szépségû tájait, a régi Nagybányát és környékét juttatták eszembe. A fordításaimmal nemcsak a francia költőre, hanem arra a vidékre is hálával emlékezem.

Végül egy vallomás Ildikótól: „Egyedül vagyok. Azért adok ki könyveket, mert azt szeretném, hogy valami maradjon utánam. ”


Nincsen héttoronyba zárva

Koosán Ildikó Borsod megyében, Szikszón született. A középiskolát Nagybányán, az orvosi egyetemet Debrecenben végezte. Orvosdoktor, többszörös szakorvos lett, majd intézményvezető igazgató főorvos. Nyugdíjas éveiben lett költő, műfordító. Ma is tagja a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaságnak, a Magyar Orvos-írók és Képzőművészek Körének, a Váci Mihály Irodalmi Körnek. Az aquincumi költőversenyeken 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben különdíjat nyert. Idén a Héttorony Verő-díjasa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!