Kultúra

2009.07.01. 02:29

A bábszínház elköszönt az igazgatótól

Szombathely - Lezárult egy korszak a Mesebolt Bábszínház életében: tegnap elbúcsúztatták H. Nagy Katalin alapító-igazgatót, aki a profi bábszínházat 1995-ben létrehozta, és Pető Ferenc bábszínészt, aki szintén alapító tag volt.

Merklin Tímea

A meglepetés-rendezvény egy hagyományos évadzáró társulati ülésnek indult, a sokáig jól titkolt ünnepen csak az volt feltűnő, hogy váratlan vendégek, Székely Andrea és Bartal Kiss Rita rendezők is ültek a négyszögletű kerekasztal körül. A leköszönő igazgatónő, H. Nagy Katalin értékelte az elmúlt évadot, amelyben sok problémát okoztak a személyi és pénzügyi változások, de nem a produkciók kárára.

- Tiszteletreméltó a társulat elszántsága, amivel helytállt, és mindig azt nézte, hogy lehet a nehéz helyzetekből kijönni. A külvilág számára nem érdekes, milyen gondok vannak belül, a közönség nem kíváncsi arra, milyen áron születnek a produkciók, csak azt várják, hogy jó előadások szülessenek. Nagy közönségsikere a Borkaboszorkának és az Aladdinnak volt, szakmai sikert az Amáliával és a Suttogó füzesekkel arattunk - mondta az igazgatónő. - Játszóházainkat több mint hatezer gyerek látogatta. Ez ugyan nem tartozik a fő tevékenységünkhöz, de a közéletiségünkhöz hozzátartozik, hiszen a színészek ilyenkor kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a gyerekekkel.

A bábszínháztól idén tízmillió forintot vontak el a fenntartók (a megye és a város), de az új előadó-művészeti törvénynek köszönhetően - amely a látogatók számát veszi figyelembe -, mégis kapnak egy kis pluszpénzt: 17,2 millió forintot várnak. Ez az állami támogatás művé-szeti része (a nézőszám több mint 40 ezer volt a 2008/2009-es évadban), a működési részét majd az önkormányzati támogatás arányában kapják. 

A bábszínház őszre egy olyan működési tervezetet készít, amely szerint non-profit kft.-vé alakulna át. A közgyűlések döntenek arról, hogy milyen fenntartásban viszik majd tovább az intézményt, talán 2010 januárjára megtörténik az átalakulás. Már az új igazgatóval, Kovács Gézával, aki holnaptól veszi át H. Nagy Katalin székét.

- Olyan embert szerettem volna magam helyett, aki biztos kézzel vezeti ezt a kamaszt , a 14 évessé lett bábszínházat, és tovább tud vinni oda, ahová én már nem tudtalak volna benneteket elkísérni. Örülök, hogy látott bennetek fantáziát, pályázott, és a pályázatát az önkormányzat elfogadta - mondta a leköszönő igazgatónő.

- Tudom, mit jelent alapítónak lenni, a nulláról felépíteni egy bábszínházat. Tudom, milyen fáradságos, nehéz, de nagy eredményeket hozó munkát végzett el H. Nagy Katalin és ez a társulat az elmúlt tizenöt évben. Ez az életerő diadala - fűzte hozzá Kovács Géza, az új igazgató. - Amit én folytatok, az azon az alapon lehetséges, amit Kati itthagy. Nem romokon kell üldögélni, nem tűzoltással kell foglalkozni, hanem tisztességes, szép munkát lehet továbbvinni. Köszönöm a bizalmat, amit kaptam. Lesz sok rossz és szép pillanatunk, lesznek összecsapásaink, lesznek sikereink, minden, ami egy családban előfordul. Fontos, hogy mi van mögöttünk, de még fontosabb, ami előttünk áll. Kati továbbra is része lesz a színháznak.

A társulati ülésen elköszöntek Pető Ferenc Fréditől is, aki Prémium-nyugdíjba megy, de bábkészítő műhelyt alakított ki az MMIK-ban, úgyhogy folytatja a munkát: óvodákat segít, szakkört vezet, ma is az ország egyik elismert, a legjobbak között számon tartott bábmechanikusa. Nem szabadultok meg tőlem, mindennap itt leszek körülöttetek - mondta. - És ha zörgök lent a műhelyben, nyugodtan lejöhettek hozzám egy kávéra.

Császár Erika (szintén bábszínház-alapító tag) a Kisherceget idézte: az az idő, amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontossá, felemlegetve, hogy nem is tizenöt, hanem az amatőr léttel együtt húsz évet vesztegettek a bábszínházra. Ezért egy kézműves órát ajándékozott a társulat nevében a leköszönő igazgatónőnek. Ez a ketyegő, nem a lejárt idő.

Bartal Kiss Rita rendező, az UNIMA díszdiplomáját adta át H. Nagy Katalinnak, akinek munkája nyomán gyermekek és felnőttek tízezrei váltak beavatottá: nyitott, a színházat szerető, értő és igénylő emberré. Bartall Kiss Rita és Székely Andrea rendező a Magyar Bábművészek Szövetsége (a szakma ) nevében is köszöntötték az igazgatónőt, kiemelve: hatalmas érték, hogy nem civakodás van az intézmény körül, hanem tálcán nyújtod át a színházat egy fiatalabb embernek .

A Mesebolt Bábszínház Közalkalmazotti és Művészeti Tanácsa létrehozta A bábszínház örökös tagja címet, amelyet H. Nagy Katal és Pető Ferenc vehetett át tegnap. H. Nagy Katalin színházat teremtett a semmiből, társulatot épített egy lelkes csapatból, színházi szakembereket nevelt laikusokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!