Kultúra

2016.12.19. 15:28

A bányászat kezdete

Várpalota - Száznegyven éve találtak először szenet Várpalotán.

Balla Emőke

Az évfordulóról emlékeztek meg a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület és a helyi Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület tagjai.

A Thury-várban található, gróf Sztáray Antalról elnevezett Bányászattörténeti Gyűjteményben tartott rendezvényen Petrovics László, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke elmondta: a szénlelés helyét pontosan nem tudjuk, annyi azonban bizonyos, hogy Sztáray gróf kastélyparkjának keleti ol-dalán, a mai Nepomuki isko-la közelében leltek rá először erre az ásványkincsre.

Szólt arról, hogy az OMBKE várpalotai csoportja kezdeményezésére 1975 végén megkezdődött a felkészülés a várpalotai szénbányászat 100. évfordulójának méltó megünneplésére. Egy évvel később, 1976-ban a palotai bányászkodás történetét bemutató állandó kiállítás nyílt, annak törzsanyagát láthatjuk jelenleg is.

Az évfordulós megemlékezésen Buzási István bányamérnök, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke hangsúlyozta a helyi szénbányászat kiemelkedő jelentőségét a település életében. Bemutatta fejlődésének állomásait, a kereskedelmi kapcsolatokat, a város arculatának alakulását, a kulturális életben betöltött szerepét.

Az itt élők a biztos megélhetést köszönhették a kemény és áldozatos munkát igénylő nehézipari tevékenységnek, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!