Bemutató

2019.04.12. 07:00

A boldog herceg az aluljáróból – lsmét Jeles András-bemutatóra készül a Mesebolt és a Kőszegi Várszínház

A 2015-ös József és testvérei előadás után ismét közös Jeles András-bemutatóra készül a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház. Jeles András most A boldog herceg című Oscar Wilde-mesét írta át a bábszínházi társulatnak. Szombathelyen megkezdődött a próbafolyamat, az első szakasz tesztnézésekkel zárult: fiatal és felnőttközönség előtt. A színpadi alaphelyzet az, hogy hajléktalanok A boldog herceg bemutatójára készülnek.

Ölbei Lívia

Középen a boldog herceg: Kosznovszky Márton. „…aki még eddig nekem a szeretetről beszélt, az mind hazudott.”

Fotó: Szendi Péter

Jeles András akkor dolgozott először a Mesebolt társulatával, amikor a bábszínház huszadik születésnapját ünnepelte. A felnőtté válás kettős értelemben is érvényes. A 2015-ben a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban bemutatott József és testvérei előadás nemcsak azt bizonyította, hogy a szombathelyi bábszínház a legmagasabb minőség létrehozására képes, hanem azt is, hogy a bábszínház nem kizárólag gyerekeknek való; miközben a bábszínház – mint bábszínház – határai is folyamatosan elmozdulnak.Az elmúlt négy évben jelentősen átalakult a társulat.

Középen a boldog herceg: Kosznovszky Márton. „…aki még eddig nekem a szeretetről beszélt, az mind hazudott.”
Fotó: Szendi Péter

A József és testvérei szereplői közül Császár Erika, Janicsek Péter mv., Kovács Bálint és Kőmíves Csongor játszik A boldog herceg-előadásban is (ők a „régiek” a társulatban). Időközben szerződött a Mesebolthoz Varga Bori, Kosznovszky Márton, Fritz Attila, Gyurkovics Zsófia, akik úgy hoztak új, egyéni, tehetséges és szeretnivaló színeket a közös munkába, hogy nem bontották meg, inkább árnyalták az összképet. Ők nyolcan dolgoznak most A boldog herceg-előadásban Jeles Andrással. Csatlakozott természetesen Lukin Zsuzsanna is. A díszlettervező Perovics Zoltán, a vállak fölött ott lebegnek Bánki Róza esendő (fecske)angyalai. A zeneszerző Szőke Szabolcs, aki nemcsak különleges hangszereivel, hanem egész valójával is mindvégig jelen van. Ez az a művészeti alkotás (a szöveg és a készülő előadás: opera?, oratórium?), amely úgy képes fölmutatni – a képünkbe vágni – egy pőre, éppen ezért a végső, nagy kérdésekhez vezető társadalmi problémát, úgy képes „tanítani”, hogy közben jottányit nem sérül a minőség.

Jeles András második alkalommal dolgozik a meseboltos társulattal, ismét felnőtteknek készül előadás
Fotó: Szendi Péter

Jeles András új Wilde-átirata – akár mint furcsa passió – szerves része az eddig ismert írói-rendezői életműnek. Alapkategóriája az emberi szenvedés, a kiszolgáltatottság: „De akkor most én is mondok valamit, hogy csak egyetlen éjszaka a papundeklin, csak egyetlen éjszaka a rohadék szélben, tetszik érteni?” (Ehhez képest mi a szeretet.)

A kis fecske szerepében: Császár Erika. Balra: Janicsek Péter, Fritz Attila. Próbapillanat az MMIK-ban

Jeles András néhány éve hajléktalanok közreműködésével vitte színre Gogoltól A revizort (az eseményről dokumentumfilm készült). Mindeközben színházban és filmen folyton ember és báb titokzatos azonosságait-különbségeit keresi. A szombathelyi bábszínészekben csodálatos játszótársakra talált. Az ősbemutató júliusban lesz a Kőszegi Várszínház programjában; ott, ahol mindig látszik fölöttünk a zsebkendőnyi ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában