Kultúra

2012.11.21. 16:30

A Góbék 30 éve (videóval)

Szombathely - Tóth Istvánnak vitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a Góbékkal Szombathely bekerült a repülés történetébe.

Némethy Mária

1979. májusában Tóth István - a XII. AFIT igazgatójaként-, elvállalta és megteremtette a kifutóban lévő Góbék nagyjavításának a feltételeit. Az első Szombathelyen felújított Góbé - Csonka Ferenc berepülőpilótával - 1979. augusztus 17-én szállt fel ismét a levegőbe. A XII. AFIT a megszerzett szakmai tapasztalatok birtokában felkészült a Góbék gyártására.




Stanglné Pintér Márta igazgató nyitotta meg szerdán a rendezvényt (Fotó: Szendi Péter)

1982-ben idősebb Rubik Ernő, a Góbé tervezője, és Fazekas József akkori MALÉV igazgató segítségével, a Szombathelyi Repülő Klub több aktív tagjával, élükön Tóth Istvánnal a szombathelyi repülőtéren beindította a Góbé típusú oktató-vitorlázó repülőgépek újragyártását. 1982-ben megszületett a szombathelyi Auto-Aero Repülőgépgyár. Erre emlékeztek tegnap a Horváth Boldizsár iskola kollégiumában, ahol Prófusz György tanár ötletére létrehoztak egy virtuális múzeumot, rendezvénysorozatot, amelynek elnevezése: "Kötődés szülőföldhöz, hazához". A rendezvények fővédnöke dr. Puskás Tivadar polgármester.



A szombathelyi repüléstörténet e jeles, 30 éves jubileumára emlékezve a diákok műsorukban áttekintették a repülés történetét. A technikatörténet mellett szó esett annak kiváló magyar képviselőiről, Tóth Istvánról is, akinek özvegyét virágcskorral köszöntötték, átvette férje posztumusz emlékplakettját a megyei kereskedelmi és ipar kamarától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!