Kultúra

2016.11.24. 10:47

A hétköznapok világába is elviszik a népdal üzenetét

Torony - Megalakulásának huszadik évfordulóját telt házas nézőtér előtt ünnepelte a Toronyi Aranypatak Asszonykórus Egyesület november 19-én délután a helyi művelődési házban.

Civil Tudósítónktól

A nagyszabású gálaműsornak is beillő eseményen az önkormányzat képviseletében jelen volt Kovács György polgármester, a településen működő civil szervezetek képviselői, támogatók, korábbi kórustagok, vezetők és alapítók, hozzátartozók és sok-sok érdeklődő.

A megnyitó egy perces néma felállással, az időközben elhunyt alapító tagokról való megemlékezéssel kezdődött. .

Fotó: Mátrai István

 

Ezután felcsendültek a vasi, zalai, muravidéki, kalocsai, vajdasági népdalok a Boglya Zenekar és Szakály László harmonikás kíséretében.

Az asszonykórus alapkarakterét jellemző népdalok után, a szórakoztatásnak egészen újszerű, és színvonalas formációival okoztak meglepetést a közönségnek. Sokan közülük könnyesre nevették magukat. Az ünneplés vidám hangulatát családiassá tette, hogy a fiatal generációból toborzódott műsorok is helyet kaptak a világot jelentő deszkákon. Sőt talán egy új tehetséget fedezhettünk fel Boborján alakjában, akit Farkas Kristóf, a helyi iskola második osztályos tanulója alakított. Mindazoknak, akik kimaradtak ebből a nem mindennapi eseményből, lehetősége lesz megnézni a teljes programot Torony község honlapján.

A színpadi műsorok után a jubiláló asszonykórus köszöntése, méltatása következett, ahol biztató és bátorító szavak kíséretében adták át ajándékaikat a helyi elöljáróság, a civil szervezetek és magánszemélyek. A Toronyi Aranypatak Asszonykórus Egyesület nevében Borsos Péterné Anikó, egyesületi elnök mondott köszönetet mindazoknak, akik segítették és támogatták őket az eltelt húsz év alatt. Végezetül svédasztalos, zenés vendéglátásra invitálta az ünneplő közönséget.

A nap bizonysága volt annak, hogy egy, a hagyományaink, népdalkincsünk felkutatására és megőrzésére szerveződött kis közösség, milyen építő hatással tud lenni a körülöttük élő emberekre. Erről beszélgettem a kórus jelenlegi vezetőjével, Borsos Péterné Anikóval és Kovács Frigyesné Irma nénivel, aki 1996. március 8-án alapította meg az asszonykórust. Elmesélték, hogy a kezdeti években és a későbbiekben is sok meghívásuk volt. Már akkor is fontosnak tartották, hogy a szakmai és színpadi jellegű bemutatkozásaikon túl a hétköznapok világába is elvigyék a népdal üzenetét. Rendszeresen felléptek idősek otthonában és templomokban. Eleinte Szakály László harmonikán, majd később Földesi Jánosné, a jelenlegi művészeti vezető hegedűn adta a zenei aláfestést. 2005-ben egyesületté alakultak.

- A hagyományok, az értékek továbbadásának 24. órájában mindent meg kell tennünk, hogy ne hagyjuk nemzeti kultúránkat veszendőbe menni. Ezért különösen fontos az asszonykórus tagjai számára, hogy a legkisebbektől a felnőttekig, minél többen megismerjék a népdalok világát. Ezáltal részesei, a jövőben pedig formálói lesznek ennek a csodálatos közösségteremtő erőnek. - fogalmazta meg hitvallását a volt és a jelenlegi kórusvezető.

A Toronyi Aranypatak Asszonykórus Egyesület, 18 tagjával a helyi kulturális események legfontosabb szereplője, településük hírnevének öregbítője.

- A jövőben is bizton számíthatnak az önkormányzat megkülönböztető figyelmére és támogatására - tudtuk meg Kovács Györgytől, a település polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!