Kultúra

2012.09.11. 10:40

A Játék a kastélyban előkészületei a Weöres Sándor Színházban

Szombathely - A Molnár Ferenc-életmű egyik legjobbját, a Liliomot már láthatta a közönség a Weöres Sándor Színházban, most a híres külvárosi legenda után tizenhét évvel megírt tökéletes Molnár-vígjáték következik a nagyszínpadon: a Játék a kastélyban.

Ölbei Lívia

Molnár Ferenc alkotásai többnyire szoros kapcsolatban állnak életének történéseivel. A karcos-érzelmes-körhintás Liliomot például (mintegy önigazolásként) akkor írta, amikor Vészi Margittal kötött házassága már felbomlóban volt. Arról pedig maga a szerző mesél, hogy harmadik felesége ihlette a Játék a kastélyban alapgondolatát. Mindenesetre megtörtént, hogy a színésznő Darvas Lili a szomszéd szobában szöveget próbált, és a fal túloldalán is jól hallható, viszont félreérthető vallomáson megütközött a látogatóba érkező barát; Molnár Ferenc nemkülönben. Amikor az író meghalt, Darvasi Lili Julika nevezetes mondatát vésette a sírkövére: "Te csak most aludjál, Liliom!" Molnár Ferenc különben is halhatatlan.

Bár újságíróként és prózaíróként szintén jelentőset alkotott (és most nem csak A Pál utcai fiúk című regényére gondolhatunk), kétségtelen, hogy drámaírói munkássága hozta meg számára a nagy elismerést. Ő tette a magyar drámát nem egyszerűen világhírűvé, hanem világszínvonalúvá is a múlt század első évtizedeiben. Azért az biztos nem véletlen, hogy Molnár Ferenc (New Yorkból is) örök szerelme, Budapest szintén ebben az időszakban sorolódott be a pezsgő világvárosok közé.

Na de most itt vagyunk Szombathelyen, majdnem egy évszázaddal a franciásan könnyed, óramű pontosságú és tipikusan molnáros, de akár Pirandellóhoz is elvezető Játék a kastélyban megszületése után. Molnár Ferenc állítólag fogadást kötött arra, hogy akárhányszor elhangzik a színpadon az a szó, hogy citrom, a Játék a kastélyban közönsége nevetni fog. (Ez is mennyire jellemző: a citrom fanyarságához kapcsolódó öröm.) A poén működését nemsokára ellenőrizhetjük: a WS Színház az idén ezt a komédiát tűzte műsorára, szeptember 28-án lesz a premier, Jordán Tamás rendezésében. Ha valami eltéphetetlenül összekapcsolja a szerzőt és a rendezőt, akkor az mindkettejük éltetője: a játék. A konfliktuskezelő masinéria (szerelem, féltékenység stb.) mozgatóját, a színpadi szerző Turait Szombathelyen Trokán Péter játssza. A 90-es évek elején Veszprémben a másik oldalon állt: akkor ő volt a megleckéztetett hősszerelmes, Almády. Azt mondja, a zseniális Molnár megköveteli a nagyvonalú eleganciát, ebből sosem szabad engedni.

A Játék a kastélyban például az olasz tengerparton játszódik. Itt a reggeli is olyan gazdag, hogy a fölsorolása kitesz egy költeményt (ahogy a próbán Jordán Tamás kéri).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!