Kultúra

2006.07.20. 08:43

A Karnevál régi-új helyszíne lesz a Fő tér

<strong>Az idei már a hetedik Savaria Történelmi Karnevál, de még mindig szolgál újdonságokkal. Szommer Ildikót, karneváligazgatót ezekről kérdeztük.</strong>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tavaly különleges attrakció volt a középkori tüzes játék, hiszen a maga kora óta nem volt ilyen, ez idén újabb látványelemekkel gazdagodik, pénteken este (augusztus 25-én 21 órától) lesz a Ferences-kertben. Ahol épül a történelmi témapark, a karnevál idejére elkészülnek a tereprendezéssel, látható lesz a városfal. Ez a kert hagyományosan a harcászati bemutatók, az életmódtáborok helyszíne, mint történelmi témapark jövő tavasszal kezdi meg működését, akkor szerelik fel a különböző játékokat. A színház marad az Egyházmegyei Kollégium udvarán. A Középkori komédiákban Dobó Kata lesz a női főszereplő, aki még nem játszott itt Szombathelyen színházban. A karnevál előtti hétvégén (18-án) lesz a premier, összesen hat előadásban játsszák a darabot – mondta Szommer Ildikó.
A karnevál hivatalos időpontja augusztus 25-27., de már előtte megkezdődik például az országos borverseny is, amire legutóbb több mint ötven bor nevezett. 24-én lesz a hivatalos megnyitó keretjáték a Magma Tűzszínház és a Tűzmadarak közös produkciója a Városháza előtt, utána koncertet ad a Shanon.hu (kelta zene és tánc). 

Augusztusra átadják a Fő teret, minden arra mutat, hogy a megszépült tér megint méltó otthona lehet az Öreg Város Vásárának, ami idén kiegészül a Régió Piacterével (Savaria tér a Pannónia előtt), itt biotermékeket, terményeket, például tökmagolajat, fűszernövényeket, házi lekvárokat lehet vásárolni. Újdonság az is, hogy két új helyszín lesz: a hastáncosokkal, török zenét játszó együttesekkel benépesülő, kávékülönlegességekkel szolgáló Keleti udvar (Könyvudvar – VAOSZ-udvar). A Via Paladia, vagyis a Művészetek utcája a Kossuth utcában rendezkedik be. Ez az Isis Galériából kinőtt kezdeményezés, ahol a karneválhoz kapcsolódóan minden évben rendeztek programokat, művészek alkottak itt napközben. Ez most is lesz, csak kibővülve kikanyarodik az utcára is. Itt nem kézművesek dolgoznak, hanem képző- és iparművészek. A Romkertbe költözik a Belsikátorból az Atlantisz Társulat, aki figyelemmel kísérte az elmúlt években nagy sikerrel játszott darabjaikat, most a Romkertben találja meg őket. 

Két felvonulás lesz (még lehet jelentkezni a karnevál irodájában!): augusztus 26-án, szombaton 20 órakor kezdődik a hagyományos fáklyás felvonulás a tavalyi útvonalon. A 27-én, vasárnap 15 órakor kezdődő felvonulásnak más az útvonala: a menet a Széchenyi utcából a Fő téren át átmegy, és a Bejczy utcán keresztül vonul vissza a Ferences-kertbe.  Vagyis kihagyja a Király utcai szakaszt.
A korábbi tervekkel ellentétben nem zárják le a karneváli játékok területét belépőszedés céljából. Továbbra is csak a Ferences-kertbe és a Romkertbe szükséges belépő, valamint a színházi előadásokra, a tüzesjátékra és a felvonulási lelátóra.
A kísérőrendezvények között az idén 110. évfordulóját ünneplő evangélikus templom programjai is szerepelnek: a templomkertben várják a családokat. A karnevál előkészítő munkájához több egyesület is csatlakozott, a Martinus Egyesület, amely Márton kultuszának ápolására jött létre a Romkertben mutat be egy kiállítást a szent életéről. 

A karnevál költségvetéséről Szommer Ildikó elmondta: tavaly egyáltalán nem volt pályázati lehetőség, idén is csak szerény (8 millió forint az NKA meghívásos pályázatából), az önkormányzat 40 millió forintot adott. A karnevál összköltségvetése 100 millió forint, vagyis a hiányzó 52 millió forint szponzori pénzekből, saját bevételből, ajándéktárgyak eladásából, reklámbevételből, bérleti díjakból  jön össze. (Még elfogadnak további  szponzori támogatásokat.) Sokat segítenek a szervezésben és a finanszírozásban magánemberek, például  a Belső Uránia Udvart is magánkezdeményezések töltik meg programmal. 

A reklámkampány ezekben a napokban indult: 90 ezer példányban jelentették meg azt az országos terjesztésű reklámújságot, amelyben a karnevál részletes programja megtalálható. Amint a honlapjukon is: www. savariakarneval.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!