Kultúra

2009.07.21. 02:29

A kékszakállú herceg vára operával zárult a Nemzetközi Bartók Szemárium

Szombathely - A kékszakállú herceg vára című Bartók-operával ért véget a Zene és színpad címmel megrendezett 25. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál az Agora-MSH-ban.

Balla Emőke

A két szcenírozott jelenet mindenekelőtt világosan megmutatta, hogy mi mindent tehet hozzá az eleve színpadra, színházi élménynek szánt műhöz a rendezés. Nem kell óriási masinériára, bonyolult díszletezésre gondolni. Fény, néhány pontos gesztus, egy-egy kellék. Egy dohányzóasztal meg két fotel. A fekete zongora - mint titokzatos, zordon vár. Különös táj a lelked... , Verlaine után.

Illetve nem is hozzátevésről van szó, hiszen a rendezés nem dísz és járulék, hanem értelmezés; jó esetben az opera - mint talán a legkomplexebb színházi műfaj - lényegének felszínre hozója. De most érdekes módon pusztán az a tény, hogy - a szemináriumi munka természetéből fakadóan - Juditok és Kékszakállú hercegek váltották egymást a színpadon, egészen különös fénytörésbe helyezte magát a művet; utakat nyitott az értelmezéshez. (Minden ajtó egy-egy személyiségállapot?) A legszebb talán az volt, amikor a régi asszonyok szerepében korábbi Juditok jelentek meg a színpadon.

Az meg, hogy Balázs Béla misztériumából a regös prológusát szintén egy leendő Kékszakállú mondta el, egyfelől nyilván praktikus döntés következménye, másfelől viszont nem hagy szemernyi kétséget afelől (ha még volna), hogy a Hol a színpad: kint-e vagy bent, / Urak, asszonyságok? kérdésre mi a válasz. Különben is: Az világ kint haddal tele, / De nem abba halunk bele, / Urak, asszonyságok.

A fesztiválzárón részt vett dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, aki kiemelten a világszerte számtalan meghívással, sűrű programmal bíró Eötvös Péternek - és Kovalik Balázsnak mondott köszönetet. Államtitkárként hangsúlyozta: a 25. születésnapját ünneplő Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált az elkövetkezendő 25 évben is támogatni kívánja a kulturális tárca; tegyen így a város - és a megye - önkormányzata is. Szombathelynek természetesen szintén (és külön) köszönet jár azért, hogy befogadta és támogatja a rangos fesztivált. Az est házigazdája és védnöke, dr. Ipkovich György polgármester a büszkeség és a köszönet szavaival hívta meg a vendégeket az előadást követő fogadásra.

A Savaria Szimfonikus Zenekarnak nem kis része van a szeminárium és fesztivál eredményes megrendezésében. Gyenge Tibort, a zenekar első hegedűsét és koncertmesterét kérdeztük:

Nagyon vártuk Eötvös tanár urat - nemcsak professzorként, hanem karmesterként is, hiszen nagy örömünkre elvállalt egy közös koncertet a zenekarral. Rendkívüli élmény volt ez számunkra, és a visszajelzések azt mutatják, hogy nemcsak a közönség, hanem a Mester is sikeresnek ítélte az együttműködést. Talán nem árulok el titkot, ha arról is beszélek, hogy úgy néz ki: Eötvös tanár úr vezényel minket a jövő szezonban. Ráadásul Brahms-műsorról van szó, ez pedig azért érdekes, mert a kortárs zenével való kapcsolatát már megismertük, viszont izgalmas lesz megtapasztalni, hogyan nyúl egy korábbi zeneszerzőhöz.

A szimfonikusok fiatal énekesekkel, karmesterekkel dolgoztak együtt a szemináriumon: amíg a színpadon Juditok és Kékszakállú hercegek - a zenekar élén fiatal karmesterek váltották egymást a záróesten.

Gyenge Tibor úgy látja, elsősorban türelmet és megértést kíván ez a fajta munka: Ötven fölött se felejtettem el, hogy én is voltam fiatal, amikor a mestereink határtalan türelemmel tanítottak, öleltek át, indítottak útnak bennünket. Úgyhogy számomra - számunkra - természetes és örömteli feladat, ha fiatalokkal dolgozhatunk együtt. A Bartók Szeminárium egészen különleges közeg: érkeztek hallgatók Izraelből, Olaszországból, Ausztráliából, Lengyelországból... Remélem, jövőre hasonlóan színes lesz a paletta. Többször elmondtam már, és továbbra is hiszek benne: remélem, hogy Szombathely idővel Magyarország Salzburgjává válhat - ami a zenei életet illeti. Mindenesetre fantasztikus reményekkel, tervekkel vágunk neki az új évadnak.

Igric György fesztivál-igazgató (Filharmónia Kht.) reméli, nem tűnik önhittnek, ha kimondja: véleménye szerint sikeres és színvonalas volt a jubileumi Bartók Fesztivál: Egy korszak lezárult - új korszak kezdődik. A színvonalat mindenképpen meg kell őriznünk a jövőben is. Nem rajtunk múlik: nehéz időket élünk. Terveink vannak - reményünk van. Az biztos, hogy Bartók Fesztivál lesz jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!