Kultúra

2009.11.14. 15:25

A kémia nem mumus!

A kémia kedvezőtlen megítélésének ellensúlyozására állították össze a szerzők azt a vándorkiállítást, amely iskoláról iskolára járva népszerűsíti a tudomány fejlődését.

Simon Erzsébet

Sokan úgy tartják, a közvéleményben  meglehetősen kedvezőtlen a kémia megítélése. A kutatók sem hangsúlyozzák eléggé a felfedezéseik gyakorlati hasznát, és a kémia mint tudomány fontosságát. Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) még 2001-ben Pavláth Attila elnöksége idején összeállított egy kiállítást, abból a megfontolásból, hogy népszerűsítsék a kémiát. A poszterek szövegét a Szegedi tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékén Rideg Nóra és Németh Veronika irányításával lefordították magyarra. A munka azonban nemcsak erre korlátozódott: adaptálni kellett az európai és a magyar viszonyokra.  Ügyelni kellett arra is, hogy az anyag a középiskolások számára érthető legyen.

Az összeállítás két évvel ezelőtt készült el, és négy fő témakörben mutatja be a kémia fejlődését: ezek az orvostudomány, a kommunikáció, az energiaellátás, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság.

A tárlatot először Szegeden mutatták be a piarista gimnáziumban. Két változata van a kiállítás anyagának, az egyik harminchárom darab, csaknem egy négyzetméteres poszterből áll. Ez a vándorkiállítás indult el hódító útjára, s érkezett a héten a  NyME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba. A Kémia mérföldkövei címet viselő, december 4-éig látható összeállítást prof. dr. Albert Levente, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese ajánlotta a diákok figyelmébe.

A kiállítás magyar változata egyébként olyan jól sikerült, hogy az ACS az átalakított szöveget visszafordította angolra, és már Amerikában is ezt a változatot terjesztik. A terv az, hogy 2011-re, ami feltehetőleg a kémia éve lesz, minél több országban láthassák a kémia népszerűsítését szolgáló tárlatot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!