Kultúra

2014.06.12. 11:27

A Kőszegi Várszínház nyári kínálata - Shakespeare-től az Ostromoperáig

Shakespeare-előadás, kortárs táncest, ostromopera, koncertek, bábszínházi előadások, A nagy füzet és a hetvenszereplős Hegedűs a háztetőn: ezt (és még sok minden mást) kínálja látogatóinak nyáron a Kőszegi Várszínház. A programokról tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Nagy Ildikó

A Jurisics-várban Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója köszöntötte az újságírókat. A Kőszegi Várszínház idei programjának összeállításakor is elsődleges szempont volt a minőség, erről Gelencsér Ildikó művészeti titkár beszélt.  A Kiváló Művészeti Fesztivál  és a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Rendezvénye címekkel is elismert várszínházban az idén több mint harminc előadást kínálnak.

Bakos Zoltán műszaki vezető, Pócza Zoltán,a Kőszegi Várszínház igazgatója, Huber László polgármester és Gelencsér Ildikó művészeti titkár a várszínház borával koccintottak (Fotó: a szerző)

Saját produkcióként mutatják be Shakespeare Nádasdy Ádám által fordított  Vízkereszt, vagy bánom is én című darabját, amit nyolc alkalommal láthat a közönség Znamenák István rendezésében. Új arcokat is láthatunk a vár színpadán: Hámori Gabriella, Trokán Nóra és Pál András először játszik Kőszegen, Epres Attila pedig két szerepben is színre lép az előadásban. Bemutató: július 10-én.

Június 22-én Gergye Krisztián, Lőrinc Katalin és a MU Treminál kortárs táncestjére várják a közönséget: a három etűdből álló előadás a vár más-más helyszínén játszódik.

Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabjában Mucsi Zoltánt, Scherrer Pétert és Katona Lászlót láthatja a közönség június 18-án, a Római vakáció az Orlai Produkció előadásában érkezik június 20-án  Balla Eszterrel és Fekete Ernővel, Hernádi Judittal a főbb szerepekben.

A holokauszt emlékév jegyében Martin Sherman: Rose című darabját Vári  Éva játssza  június 25-én  a vár lovagtermében. A Bánfalvy Stúdió Szabó Magda Abigéljével érkezik június 28-án, a főbb szerepekben Trokán Péterrel, Bugár Annával,Száraz Dénessel, Hujber Ferenccel  és Xantus Barbarával a főbb szerepekben.

Július 26-án a Pannon Várszínház hozza el a Hegedűs a háztetőn című musicalt, amely  - mint azt Bakos Zoltán műszaki vezető elmondta - nagy kihívás elé állítja a műszaki stábot,  hiszen lesznek olyan jelenetek, amelyekben egyszerre hetven színész és táncos lesz a forgószínpadon.

Ezeken kívül lesznek bábszínházi produkciók  - a Mesebolt Bábszínházzal közös bemutatót, Szálinger Balázs Csodalámpáját július 7-én mutatják be először a lovagteremben -, hangversenyek, kiállítások, operett és musical gála Oszvald Marikával  és az Orfeum Vándorszínpad sztárjaival.

Augusztus 29-én és 30-án mutatják be a Kőszegi Fúvószenekar karnagyaként is ismert Szilágyi Miklós Horváth-György Tiborral közös művét, az Ostromoperát, amelyben hagyományőrzők is szerepelnek majd.

Kőszegen nem telhet el évad Kristóf Ágota nélkül: A nagy füzet című előadást a Szkéné Színház és a Forte Társulat mutatja be július 23-án.

És bár a saját várszínházi darabban egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott szerepet vállalni Molnár Piroska, július 5-én Jordán Tamással játssza a Tisztelt hazudozó! című Jerome Kilty-darabot. És ha már a régi, kedves várszínházi ismerősöknél tartunk: Hollósi Frigyesre július 14-én ingyenes esttel emlékezik a Kőszegi Várszínház, ahol a büfében Hollósi-kávé is kapható. Hosszú kávé két cukorral, cigarettával, kutyával...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!