Kultúra

2015.04.22. 18:49

A Lammermoori Lucia szombaton a Bartók Teremben

Szombathely - Az operairodalom egyik legszebb története elevenedik meg a Bartók Terem színpadán.

Kovács Ágnes

A Magyarországon több mint tíz éve nem játszott Donizetti-darab igazi csemege a műfaj szerelmeseinek. A Savaria Szimfonikus Zenekart Madaras Gergely dirigálja.

A szerda délelőtti próbán feszült figyelemmel készült a zenekar és a szólisták. A címszerepet Kolonits Klára énekli, kék stólájában igazi királynői alkat. Lucia egyik legszebb áriája után gyors egyeztetés a karmesterrel, aki negyedórás szünetet ad a művészeknek. Az énekesnő gyorsan kávét rendel, és nem hideg, szénsavmentes vizet. Azt meséli, az ő hivatása épp olyan, mint egy élsportolóé: óriási fegyelmet követel. Különös, de éppen a Lammermoori egyik áriájával felvételizett, mégis úgy hozta a sors, hogy csak másodjára bújik a tragikus hősnő bőrébe. Napjaink nőideáljaitól merőben eltér Lucia figurája. A kényszerházasságok ideje lejárt, és azt gondolnánk, talán kevésbé tud a közönség olyan lány történetével azonosulni, aki először eszét veszti, majd öngyilkos lesz, csak mert nem lehet a szeretett férfié. A művésznő azonban vallja, hogy Donizetti operája mélyen megérinti a nézőket. A szövegkönyv alapjául szolgáló Walter Scott-regény ugyanis egy spanyol várkastélyban élő úrilányról mesél, aki olvasmányélményeiből szerez csak tapasztalást, így aztán legfőbb értéknek a szerelmi önfeláldozást tartja. Tudja, Lucia számára a minden kötöttségtől mentes szerelem válik követendővé. De ez egyáltalán nem veszítette el az aktualitását, hiszen az emberek manapság csupán csak szégyellik az érzéseiket, valójában azért hatódnak meg, mert ez a szívük mélyén ma is hiányzik nekik. A 21. században az operának az a feladata, hogy ne az elmúlt korok papírmasé figuráit állítsa színpadra, hanem hogy vegytiszta érzelmeket mutasson fel. Legyen az gyűlölet vagy szerelem, amire titokban mindenki vágyik.

A művészek már lázasan készülnek a szombati előadásra. A Savaria Szimfonikus Zenekart ezúttal Madaras Gergely dirigálja. Fotó: Médiaközpont

Madaras Gergely, a szimfonikusok vezető karmestere azért választotta ezt az operát, mert, ahogy ő fogalmaz: lehet, hogy nincsenek benne olyan népszerű áriák, mint egy Verdi-műben, mégis fontos mérföldkő az opera történetében. A sztori jól felépített dramaturgiája és a muzsika sodró ereje az egyik legszebb művé teszi a Lammermoori Luciát, így azt a világon a legtöbbet játszott operák között tarják számon. Ideje tehát, hogy magyar színpadon is újra megszólaljon, ezúttal pont itt, Szombathelyen.

Mányik Albert, a szcenírozott előadás rendezője a minimális mozgással, a korlátozott lehetőségekkel is arra törekszik, hogy a szombati közönség számára egyértelművé váljanak a szereplők közti viszonyok, követhető legyen a konfliktusokra épülő tragikus történet.

Lord Ashton (Lucia bátyja) szerepében Bátki Fazekas Zoltánt láthatják, Edgar Ravenswoodt (Lucia szerelme)  figuráját  Balczó Péter kelti életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!