Kultúra

2014.07.16. 15:30

Kultúraépítők a Pajtaszínház körül

Viszák - Kulturális nagyüzem van az őrségi településen, amelybe Szarvas József színművész is azonnal beleszeretett. A Szarvas-portán ezekben a napokban egymásnak adják a kilincset a jobbnál jobb előadók, miközben építészhallgatók kalákáznak.

Ölbei Lívia

„Sok jóakaratnak köszönhető, hogy lassan talán beszélhetünk annak az újkori lokálpatrióta gondolatközösségnek a megszületéséről, amelynek tevékenysége nyomán élénk kulturális élet támad Viszákon, a Tündérkerttben – sőt: Tündérkertekben –, a Pajtaszínház és Galériában", üzeni a házigazda, Szarvas József színművész a már meglévő és a reménybeli közönségnek. Egy szó, mint száz: ezekben a napokban különösen érdemes betérni a Szarvas-portára, hiszen esténként jobbnál jobb kulturális-művészeti programok zárják a dolgos napot.

Szarvas József a tündérkerti kemence modelljével.

Mert az idén harmadszor érkeztek építészeti egyetemisták Viszákra, a Csernyus Lőrinc által kezdeményezett, a viszákiak körében is népszerű vándortáborba. Az első alkalommal elkészült a „Tündérkert csillaga", az a fából szerkesztett különös építmény, amely egyrészt óvja a Tündérkert öreg körtefáját, másrészt meg lehet pihenni benne, harmadrészt titkos rekeszeiben meglepetéseket találhat a látogató. (A felsorolás akár a végtelenségig folytatható.) A második alkalommal – közkívánatra – bürüt terveztek és építettek a táborozók. Az árok fölött átívelő kis híd megkönnyíti a járást: a falu széléről föl, a Tündérkerthez. Az idei táborban kemence épül.

Az előtérben: Csongor szerepében Nagy Péter István.

Közben pedig zajlanak a „kulturális nagyhét" eseményei. Most először lépett föl Viszákon a celldömölki Soltis Lajos Színház. A Nagy Gábor vezetésével működő társulat örömmel tett eleget Szarvas József barátságos meghívásának. Ennek a találkozásnak előbb-utóbb meg kellett történnie. Mi mást vihetett volna ajándékba Viszákra a Soltis színház, ha nem Somogyi István szép Vörösmarty-rendezését, a Csongor és Tündét? Az előadást játszották már kőszínházi körülmények között, játszották a Ság hegy titkos tisztásán, játszották a dömölki Árpád-kori romtemplommal a történet hátterében.

Viszákon a Szarvas-porta gyümölcsöskertjének bársonyos, burjánzó zöldje adta Csongor úrfi vándorlásához a tökéletes hátteret: „Sík mezőben hármas út, jobbra-balra szertefut, a középső célra jut. Oh, de melyik nem közép itt? Imre, itt a hármas útvég, Mint varázskör áll előttem... És én hol vagyok?" (A manók Mirigy fölszólítására fölpattannak, közrefogják Csongort.)

Az ördögfiak a Vörösmarty-előadásban, a viszáki zöldben: Pesti Arnold, B. Péter Pál, Kazári András.

A közönség jól fogadta a celliek vendégjátékát. A héten van miből válogatni: csütörtökön 20 órakor Hobó lép föl Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estjével. Pénteken Szávai Viktória, a Radnóti Színház színésznője Weöres Sándor-estjével érkezik (Sárkánylehelet"). Aki a programokra belépőt vált, a tündérkerti kemence megépítéséhez járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!