Kultúra

2009.12.09. 03:29

A Meseboltban kiderül: hova lett Mackó születésnapja?

Azonnal nyomozni kell, ha valakinek ellopják a születésnapját. A horribilis cselekmény a Mesebolt Bábszínházban esik meg, ahol egy játékmackó (talán kissé szakszerűtlenül) a saját ügyében nyomoz. Már a színpad is ajándék.

Merklin Tímea

Mi van a dobozban? - kérdezgetik kíváncsian az aprónépek befelé sodródva a bábszínházba, ahol zsongva-bongva elhelyezkednek a székeken és a puffokon. (A tegnap délelőtti közönség hosszan várakozott még egy csoportra, amely késett, állítólag azért, mert kimaradt az a buszjárat, amire számított.)

A színpad is ajándékcsomagnak látszik, rajta további masnival átkötött ajándékdobozok - ezekben, ezekből lehet játszani. Minden megnyíló csomag egy új világot mutat, új helyzetet teremt, új szereplőket hoz. A dobozok átalakulnak - Mátravölgyi Ákos tervezésében -, amiként a gyerek fantáziája is meg-meglódul játék közben. Lehet a dobozból repülő vagy berregő autó egyik pillanatról a másikra, ahogy a nyomozás megkívánja.

A Mackó születésnapja van: pontosabban úgy van, hogy nincs. Nincs meg, ellopták, azt keresik a mesében a szereplők a néző gyerekekkel együtt. Veres András darabja kifejezetten az óvodás és kisiskolás korosztálynak szól, komolyan és nagyon játékos módon, azzal a gondolatmenettel, amit ezek a kicsik követni tudnak, és követnek is - figyelnek, reagálnak, kommentálnak. Helyenként megbeszélik a dolgok állását (Te megijedtél? Én megijedtem egy picit. ), hangot adnak véleményüknek; a megfelelő helyen a gonosz ellen fordulnak, másutt a jó mellé állnak. Leleplezik a patkánykirályt (Nem is tud olvasni!! ), és megbocsátanak a születésnap-tolvajnak, mint a Mackó, aki a sajátját adja oda a Naplopónak, hogy neki is legyen.

A kalandos, humoros detektív-mesét Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója rendezte. Közvetlenül szólítja meg a gyerekeket, de nem dedós , és nem didaktikus. Ötletek garmadájából építkezik. Például: a szenzációs hír - hogy a Mackónak eltűnt a születésnapja - nehezen kap szárnyra, mert az Erdei Harsona szerkesztőségében ülő Bagoly az ebédre egér lesz témában érdekelt inkább. A különös és vicces állatok a klasszikus muppet-technikával kelnek életre. A Mackó alakításában a báb és az azt mozgató ember hol együtt, hol külön gondolkodnak, cselekszenek, ez ad egy bizonyos mozgalmasságot és megunhatatlanságot a játéknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!