Kultúra

2014.01.13. 15:30

Kollár Péter Erik a korhű előadások híve, a jelmezeket is ő tervezi

A HungarOperett művészeti vezetője az öltözőben fogadott, sminkelt arccal, fehér frottírköntösben.

Szekér Dóra

Tudtam, hogy megérkezett társulat, hiszen időpontot már korábban egyeztettünk. Meg sem lepődtem tehát, hogy köntösben szaladt a folyosón egy csodaszép énekesnő, mikroporttal fején egy tolldísszel. Rengeteg ruha, csillogó kiegészítők kis kosárkában, felcímkézve, pontosan Hogy a gyors átöltözésnél senki ne tévessze el, mit kell felvennie.

Az egyik helyiségben egy fiatal nő vasal, mögötte készülődik Kollár Róbert, a HungarOperett ügyvezetője, bekísér az öltözőbe és bemutat Kollár Péter Eriknek. A művész épp sminkel, Bangó Margittal bizalmasan beszélget, de mindketten szolgálatkészen fogadnak és megmutatják a kedves jelmezeket. A művésznő egy gyönyörű lila-fekete ruhát mutat nekem, és megkér, hogy feltétlenül írjam meg: a modelleket is a művészeti vezető tervezte. Erik gyerekszínészként kezdte a pályát, de igazi iskolája az Interoperett volt.

– A világhírű társulat szólistája voltam húsz évig. Amikor Kovács József meghalt, akkor gondoltam arra, hogy tovább szeretném csinálni, így hoztuk létre a saját produkciónkat.

Arról kérdezem, vajon mi a titka annak, hogy egy sportháznyi nézőteret is képes megtölteni ez a műfaj, miközben olyan sok a fanyalgó az operett szó hallatán.

– Szerintem egyébként most épp reneszánsza van, hiszen figyeld csak meg, ezek a dalok mind világhírű zeneszerzőktől valók. Ha megkérdezik a világban honnan jöttem, az első három dolog között megemlítik a Kálmán-operetteket is. Tavaly épp az ő tiszteletére állítottunk össze egy műsort, idén tizenhárom legnagyobb szerző, hetven dalát adjuk elő. Megkérdezem, vajon mit gondol az újragondolt előadásokról.

- Hát, volt egy szervező, aki azt kérte, csináljunk egy olyan estet, ahol a primadonna szegecses bőrcsizmában énekelne egy ismert belépőt, de lebeszéltem róla. Nekem nem jönne szívből egy ilyen értelmezés. Egész életemben a klasszikusnak mondott operettjátszás bűvöletében élek, így szeretem a műfajt. A koreográfia, a ruhák és a dalok teremtenek illúziót, amellyel megajándékozhatjuk a közönséget.

Erik azt mondja, egy igazi királynőt választottak erre a turnéra, Bangó Margit ugyanis az ő személyes kérésére erősíti a társulatot. Búcsúzóul ajánl egy-két jó helyet a fotózáshoz, igazi profi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!