Közös filmélmény

2018.09.04. 19:02

A Műhely Mozi egyetemisták ötlete volt

A Műhely Mozi ötletgazdáival, Kocsis Marcellel és Vincze Mártonnal beszélgettünk többek között arról, hogyan sikerült becsalni csaknem ötven embert a Sztalker című filmre.

Lutor Katalin

Vincze Márton és Kocsis Marcell Fotó: Lutor Katalin

Szeretjük a sikersztorikat, főleg, ha van folytatásuk. Most is egy ilyennel találkoztunk: a két friss diplomás fiatal saját filmes listát állított össze, amelyet az Agora – Savaria mozi városi művészmozija boldogan vetített fél éven keresztül. Nem újdonság, hogy ezek a fiatalok többet akarnak és mernek kezdeményezni – nevükhöz kapcsolódik a Savaria Irodalmi Műhely is, amely hasonló motivációból ered: kevesellték az egyetemen együtt töltött időt, a szabad gondolkodást, a beszélgetést. Most az irodalom mellett filmművészetről is szólnak az estek.

– Már több mint fél éve megszületett a gondolat – mondja Vincze Márton, az egyik vezető – így hát egyszerűen bementünk a moziba és megkérdeztük, hogy lehetne-e egy ilyet.

Vincze Márton és Kocsis Marcell Fotó: Lutor Katalin

– Persze, sok a megkötés a filmek területén – teszi hozzá Kocsis Marcell –, de a lista végül komoly merítés volt a filmművészetből, hiszen megnéztük többek között a Három óriásplakát Ebbing határában című nagy sikerű mozit, aztán a Hentes, a kurva és a félszeműt a mozi ajánlására és a Szárnyas fejvadász 2049-et is. Arra törekedtünk, hogy elsősorban ne a kasszasikereket vetítsük a sorozatban, hiszen azt bármikor meg lehet nézni, viszont nekünk sikerült olyan filmet is műsorra tűzni, amely először elég merész próbálkozásnak tűnt: a Sztalkert. Tarkovszkij alkotása majdnem háromórás, szünettel vetítettük és mégis többen ültek a teremben, mint egy felszínes vígjátékon. Pedig oroszul néztük – mesélik az örömtelien döbbent pillanatokat.

A következő évadra is vannak már ötletek, mindenképpen szeretnének magyar és külföldi különlegességeket is: a Liza, a rókatündér biztosan lesz – mondják szinte egyszerre. – Egyszerűen van erre igény – mondja Vincze Márton –, hogy ne otthon magányosan, hanem együtt nézzünk filmeket. – Ez ráadásul minőséget is nyújt – egészíti ki Kocsis Marci –, a kedvenceink nagy vásznon láthatók. A vetítések után pedig nem széledünk szét: megbeszéljük, hogy mit láttunk. Mindig érdekes felvetések kerülnek elő, jövőre talán kritikust is hívunk, aki szakértői szemmel moderálná a beszélgetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában