Kultúra

2017.04.19. 18:10

A múlt metszetei - Válogatás a szombathelyi Pittmann-gyűjteményből

A Répce Galéria 147. kiállítását a szombathelyi Pittmann-gyűjteményből válogatták, a 19. századi metszeteket dr. Zsámbéky Monika művészettörténész mutatta be a közön- ségnek.

A század legfontosabb jelensége a polgárosodás, amely a művészeti alkotások megrendelői rétegében is megmutatkozik. A műfajok közül továbbra is a legfontosabb a portré. A korábbi, barokk reprezentatív képmások helyett a személyes hangvételű, egyéni jellegzetességeket hangsúlyozó portrék jelennek meg: sorra adják ki például híres költők, művészek, politikusok arcképeit metszeteken. Népszerű lesz az életkép. A történelmi témák a nemzeti történelem eseményeiből merítenek. Ehhez kapcsolódik a tájképek témájában a romantikus várak felkutatása és sokszorosított lapokon való bemutatása. A polgárosodás velejárója volt az iskolázottság növekedése, egy olyan kulturálisan igényes társadalom megjelenése, amely a könyv- és folyóiratolvasást napi szükségletnek érezte. Ennek az igénynek megfelelően rohamosan bővült a könyvkiadás és a nyugat-európai példákon felbuzdulva egyre több almanach, folyóirat jelent meg, igényelve az illusztrációt. A Pittmann-gyűjteményből válogatott grafikák főleg a portré műfajába sorolhatók, érdemes kipróbálni, hányat ismerünk föl a képmások közül. A kiállítás április 28-áig tart nyitva a Nyitott Tér és a művelődési ház Répce Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!