A várszínház repertoárja

2019.05.09. 20:00

A műsor készen van: az idén is négy kőszegi bemutató várható, vendégjátékokkal

A hagyományok megtartása mellett minden évben meg is kell újulni – mondja Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, akivel a közelgő nyári szezonról váltottunk szót. Amiből nem engednek: a négy kőszegi bemutató. A vendégjátékok meghívásának alapvető szempontja a minőségen túl a sokszínűség. De legalább ilyen fontos, hogy a fiataloknak megmutassák: a színház nem távoli bolygó, hanem izgalmas valóság. Csak tessék, tessék!

Ölbei Lívia

A válogatás Gelencsér Ildikó művészeti titkár munkáját dicséri: a sokféle előadást kínáló program műszaki, technikai előkészítése az idén is Bakos Zoltán dolga volt. A Kőszegi Várszínház kínálata megvan: június elejétől augusztus elejéig folyamatosan készenlétben tarthatjuk a naptárunkat.

A várszínházi csapat készen áll: Pócza Zoltán, Bakos Zoltán és Gelencsér Ildikó a Jurisics-vár belső udvarán, ahol már felépült a lelátó is. Az idei várszínházi plakáton – dizájnfelelős: Trifusz Péter – aranyló szárnyakat látunk: változatok levitációra Fotó: Unger Tamás

Pócza Zoltán igazgató azt mondja, a hagyományok – a sokszínűség és minőség – megtartása mellett minden évben meg kell újulni: ennek szem előtt tartásával szervezték meg a szezont. A vendégjátékok között van operett, musical, Rejtő Jenő-előadás, amerikai komédia és komolyzenei koncert, monodráma és koncertszínház (Szabó Kimmel Tamásé); több előadást hoz a Rózsavölgyi Szalon (köztük az 1944-ben játszódó lélektani krimit, a Diplomáciát, Sztarenki Pál-rendezésben, mások mellett Alföldi Róberttel a színen).

Amiből az idén sem engedett a Kőszegi Várszínház, hangsúlyozza Pócza Zoltán: hogy a meghívott produkciókon túl négy eredeti kőszegi – vagyis itt, a helyszínen is készülő – bemutatót láthasson a nyári közönség.

A saját nagybemutató júliusban ezúttal a Madách Színház pályázatán díjnyertes musical, a Csoportterápia, amely három férfit és három nőt hoz össze a terapikus szituációban, Kőszegen Mészáros Tibor rendezésében. Pócza Zoltán reméli, hogy az előadás alkalmas a 20-30-as korosztály megszólítására, bizonyítandó, hogy a színház nem távoli bolygó, hanem izgalmas valóság, amely hús-vér problémákat vet föl, ráadásul élvezetes módon.

Hogy a nyári színház nem egyenlő az eldobható színházi élményekkel, jelzik a további kőszegi – koprodukciós – bemutatók is. A szombathelyi Mesebolttal évek óta sikeresen működik együtt a várszínház, az idén júliusban A boldog herceg című Oscar Wilde-mese Jeles András-változatát láthatja ebben az együttműködésben a közönség.

 

Ugyancsak régi – és elszakíthatatlan – kapcsolat fűzi a várszínházhoz a kőszegi születésű táncos-koreográfus-rendezőt: Gergye Krisztiánt. Az idén július utolsó napjára időzítették a bemutatót, Levitáció címmel. Akasztás, mágia, rettenet, hatalom – bűn és bűnhődés. Gergye Krisztián.

A negyedik kőszegi bemutatónak is van fontos vasi vonatkozása: az alternatív színházi szcénán fontos helyet elfoglaló celli Soltis Lajos Színház és a Kőszegi Várszínház Kárpáti Péter Cinóber hadművelet című darabját viszi színre közösen, Nagy Péter István (Pepe) rendezésében. Pepe a Soltis Lajos Színházban kezdte kisdiákként a pályafutását, ma már színművészeti egyetemistaként is jegyzett, tehetséges rendező. A Cinóber hadművelet E.T.A. Hoffmann-mű alapján íródott, alaptémája a hatalom, elnyomók és elnyomottak viszonya. (Pepe vitt már színre Hoffmann-történetet Cellben – jegyezzük meg csak az érdekesség kedvéért.)

– Mi lélekben nagyon készülünk – összegez Pócza Zoltán, aki a pénzügyi kondíciókról elmondja: az idén úgy kellett műsort hirdetni (meg kellett hirdetni a támogatási előírások szerint), hogy voltaképpen nem tudni, miből valósul meg a szezon. Ennek alapvető oka, hogy a megszüntetett TAO-bevételi lehetőség pótlására megígért költségvetési támogatásról egyelőre nincs hír.

A programot viszont már lehet böngészni. Érdemes: Csoportterápia, A boldog herceg, Levitáció, Cinóber hadművelet. Vendégségbe pedig jönnek például a Pál utcai fiúk és Piszkos Fred.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában