Kultúra

2011.08.16. 14:11

A Nemzeti Filharmonikusok Potsdamban

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a "porosz Versailles-ként" emlegetett és a világörökség részeként nyilvántartott potsdami Sanssouci Parkban, a Neues Palais-ban ad koncertet pénteken este.

Vas Népe

A porosz király egykori nyári rezidenciájában rendezik meg a Schlössernacht elnevezésű sorozatot, amelynek előestjén Kocsis Zoltán vezényletével Liszt egyik leggyakrabban előadott szimfonikus költeményét, a Les Preludes-t szólaltatják meg, amely az együttes új CD-jén is szerepel.

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb versenyművét, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét adják elő a világhírű orosz hegedűművésszel, Vadim Repinnel. Az est Dvořak közkedvelt, IX. („Új világ”) szimfóniájával zárul - közölte kedden az MTI-vel Bukta Julianna sajtóreferens.

Az 1971-ben Novoszibirszkben született Vadim Repin csodagyerekként kezdte pályáját: 11 évesen megnyerte a poznani Wieniawski-versenyt, s ezután adta első szólóestjeit Moszkvában és Szentpéterváron. Tizennégy évesen már Tokióban, Münchenben, Berlinben és Helsinkiben koncertezett, egy évvel később pedig a Carnegie Hallban lépett fel. 1989-ben a rangos brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen nyert első díjat - a verseny történetében ő volt a legfiatalabb győztes.

A nemzetközi zenei életben azóta is a legmagasabban jegyzett hegedűművészek között tartják számon. Kamarapartnerei között olyan muzsikusokat találni, mint Martha Argerich, Jurij Basmet, Jevgenyij Kiszin, Mischa Maisky vagy Mikhail Pletnev és Kocsis Zoltán.

A kortárs zene is fontos helyet foglal el repertoárjában: John Adams Hegedűversenyének és Gubajdulina Offertoriumának előadásáról nagy elismeréssel szóltak a kritikusok. Vagyim Repin számára sokan írnak darabokat. Most Lera Auerbach orosz származású, New Yorkban élő zeneszerzőtől szeretne egy hegedűversenyt - mondta el korábban az MTI-nek. Lera Auerbach neves zongoraművésznő és a fiatal komponista nemzedék jeles képviselője.

"Igazán boldog lennék, ha hegedűversenyt komponálna számomra. Jelenleg nagyon elfoglalt, megígérte, hogy amikor lesz egy kis ideje, megbeszélhetjük a tervet, ami különösen izgalmas számomra" - magyarázta.

Vagyim Repin korábban azon a Stradivarin játszott, amelyen Pablo de Sarasate 1875-ben Lalo Symphonie Espagnole-ját mutatta be, majd 2002-2009 között egy 1736-ban készített Guarnerin játszott. Ezt tavaly egy másik Guarneri del Gesu-ra cserélte, az 1743-ban készített, Bonjour nevű hegedűre.

"Egészen más a +személyisége+. Van, amiben jobb az előzőnél, másban nekem kell jobbítani a hangzást. Nehéz megmondani, hogy jobb-e egy hangszer vagy egyszerűen más a tónusa. Ez tetszik, megfelel az ízlésemnek" - összegezte az orosz hegedűművész, hozzátéve, hogy ezen a hangszeren játszott Isaac Stern, amikor annyi idős volt, mint most ő, aki a nyáron töltötte be a negyvenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!