Kultúra

2015.01.22. 16:34

A nemzeti nyelv kultúrateremtő erő

Körmend - A hagyományokhoz híven idén is a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kezdődött a kultúra napjának köszöntése. Ez alkalomból kiállítást is nyitottak az intézményben.

Bedőcs Gyula

Irodalmi és képzőművészeti pályázatok, vetélkedők, előadói versengés és  verselés - mindez a nagy magyar, Kölcsey Ferenc szellemében és a róla elnevezett körmendi gimnáziumban. A csütörtök délelőtt a verseny zárásával, a győztesek kihirdetésével  telt el. Laczó Tamás igazgató utalt arra, hogy az intézmény már 25 éve emlékezik a Himnusz születésének napjára, s azért is fontos ez, mert jövőre ünneplik a gimnázium fennállásának 70. esztendejét. Bemutatta azt a 25 évvel ezelőtt kiadott brosúrát, amely az akkori ünnep anyagát tartalmazza. Mind mondta, a névadó szellemében és szellemiségében jártak és járnak el a jövőben is a minőségi oktatás elsőségével.

A színházterem felújítása miatt a Körmendi Kulturális Központ nagytermében fogadták az ünneplőket, közte Bebes István polgármestert, Gombásné Nardai Ibolyát, a Körmendi Járási Hivatal vezetőjét és Farkas Tiborné tankerületi vezetőt. Dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár, a nyelvtudományok kandidátusa mondott beszédet. A tanulmány értékű szónoklat a tárgyi és a szellemi kultúra eredőjét elemezte, rámutatva  a tudomány és a művészet, mint a szép és jó, jelentőségére, értékteremtő erejére. A tudós elmondta: korábban a Kárpát medencében a magyar nyelv azt a  szerepet töltötte be, amit az angol a világban. - Ha egy román és szlovák megakarta  érteni egymást, akkor közvetítő nyelvként a magyart használta. Bár ez már nincs így, a magyar még mindig fontos nyelv a világon: negyvenedik a rangsorban, s ezzel erős középmezőnyös - húzta alá Vörös Ottó.

Aki szerint az igazi veszélyt jelenleg a „kibocsátás” jelenti a magyar nyelvre nézve. - Ha az a 4-500 ezer ember, aki most külföldön él és dolgozik, kint is marad, ott alapít családot, akkor asszimilálódik és elveszíti anyanyelvét. Ezáltal a nemzeti nyelv keretei és lehetőségei is nagyban szűkülnek - húzta alá a kandidátus. Aki végül Márai Sándort idézte, aki egy, az emigrációban írt versében fájdalmas szomorúsággal ír anyanyelve elvesztéséről.

A nap folyamán megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a gimnázium kertjében, majd Szabó Ferenc alpolgármester nyitotta meg az intézmény galériáján Kamper Lajos szombathelyi grafikusművész kiállítását. A szónok méltatta az alkotó munkásságát, kiemelve: azon kérdésekre, amelyet az egyes művek feltesznek, a befogadónak kell válaszolnia. Az ünnepen köszöntötték a kultúra napszámosait is, mivel a kultúra napja a közművelődésben dolgozók napja is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!