Kultúra

2015.12.01. 13:37

A pálcikalábú angyalok városa - S. Horváth Ildikó grafikusművész először asztalszéli cetliken hagyott vidám kézjegyet

Szombathely - Anélkül, hogy az „angyaltudomány” sűrűjébe merészkednénk, kijelenthetjük: ami angyali, az kedves, az szép, az pozitív. Mint S. Horváth Ildikó grafikusművész bájos kis figurái. Mind azonnal fölismerhető, de két egyforma nincsen. Pedig már több mint száz hasonló röpköd szerte a világban.

Ölbei Lívia

Akárhányszor elment otthonról, cetlit hagyott a párjának - aki egyébként nem más, mint Stekovics Gáspár képzőművész - szóval cetlit hagyott az asztal szélén, tájékoztatásképpen. De hát S. Horváth Ildikó nemhiába grafikus: a cetlire rendszerint nem írt, hanem rajzolt. A néhány vonalból világra jövő pálcikalábú kislány hol kosárkát tartott a karján, hol esernyőt csapott a hóna alá, hol virág volt a kezében, mindig az aktuális üzenet szerint. Igen: ezekből a vidám, játékos, pálcikalábú kislányokból - titkos önarcképekből - születtek meg a lassan Ildikó védjegyévé váló bájos kisangyalok, amelyek aprócska akvarellek képében szereznek örömet annak, akinek a kezébe kerülnek. Az angyalos könyvjelzőknél nincs szebb és kedvesebb ajándék. Hiszen a pálcikalábú kislány-rajzok eredendően is napi kedvességnek készültek, a legsikerültebbeket meg is őrizte Gáspár: „Voltak közöttük gyöngyszemek."

Ki tudná ma már tetten érni azt a pillanatot, amikor az első pálcikalábú kislány pici szárnyacskát kapott. És bár S. Horváth Ildikó angyalkái az első pillantásra fölismerhetők - és biztos, hogy már jóval több mint száz röpköd belőlük szerte a világban -, két egészen egyforma nincsen köztük. (Vagyis mind egyedi műalkotás.) Eleinte sok angyalka viselt korcsolyát, mostanában valami okból a „cicások, nyulasak" állnak inkább Ildikó kezére, a korcsolya kikopott a repertoárból. (Talán mert eltűnni látszik a dermesztő tél is? Nincs racionális magyarázat.) Időközben viszont születtek fiúangyalok is, de a lányok azért kedvesebbek alkotójuk szívének, mert mindenképpen kikandikál a szoknyájuk alól legfőbb jellemzőjük, a vicces pálcikaláb. (Igaz, a fiúangyalokra meg rövidnadrágot adhatok, mondja Ildikó, úgyhogy íme, megvan a megoldás.)

Fontos momentuma a történetnek az a viszonylag nagy mennyiségű karton, amelyet az isten is könyvjelző-alapanyagnak teremtett. Merthogy a pálcikalábú kisangyalok színes akvarellek képében sugároznak nagy kedvességet. És ilyenkor talán azért készül több akvarell, mert a vidám pirosak, sárgák, zöldek, kékek „jólesnek" a grafikusnak is: amikor rézkarcot csinál az ember, nincs más előtte, mint a „fekete lemez".

Persze az angyalrajzolást-festést se lehet túlzásba vinni: nem szabad, hogy gépiessé váljon, hiszen ezeknek a figuráknak muszáj könnyednek és aranyosnak lenniük. Igaz, Laura - mint legifjabb tagja a családnak, Gáspár nagypapa büszkesége - hajlamos kérdőre vonni Ildikót, ha úgy véli, hogy itt az ideje újabb könyvjelzőket készíteni. És persze ő maga is beszáll: saját alkotásait adja ajándékba.

Ildikó munka közben. Fotó: Stekovics Gáspár

Mindemellett téved, aki azt hiszi, hogy az angyalok iránti érdeklődés szoros összefüggésben van a karácsonnyal: az angyalszezon egész évben tart. Elvégre az őrangyalunk - ha létezik - se vehet ki hosszú szabadságot.

Maradjunk most annyiban, hogy - amint Ildikó mondja - hinni kell abban, hogy igenis létezik „angyali minőség".

Ezek a kicsi műalkotások biztosan az „angyali minőséget" képviselik. És az is biztos, hogy ezekben a napokban növekszik-emelkedik az angyali minőség koncentrátuma a világban, főleg Szombathely környékén. Már megtapasztalhattuk, hogy a belvárosi hacukázás például elképzelhetetlen S. Horváth Ildikó pálcikalábú angyalai nélkül, de a vidám kis lények hamarosan tiszteletüket teszik a képtárban és a színházi adventen is.

És akkor bekövetkezik az, amiről az LGT-dal mesél: „Minden jól van már, hogy itt vagyunk, / Hajadban tépett virág mosolyog, / tiszta égre száll egy hófehér dalom, / és végre béke ül az arcokon, / egy kicsit félve várom azt, mi vár, lelkemen minden ablak nyitva áll. / (...) Ha eljönnek az angyalok, / otthon vagyok."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!