Díjak és fesztiválmeghívás

2018.08.01. 10:00

A Soltis-színház Szegedre készül a Hantocskával és a Szentivánéji álommal

A Soltis Lajos Színház meghívást kapott az ország legjelentősebb független színházi fesztiváljára, a Thealterre. Mindjárt két celli előadást láthat a közönség augusztus 8-án a szegedi régi zsinagógában: a Hantocska című mesejátékot – amely a k2 Színházzal koprodukcióban készült – és a Szentivánéji álom című Shakespeare-tűzijátékot.

Ölbei Lívia

A friss Anselmus-díjas Boznánszky Anna és Tóth Ákos a Szegedre meghívott, Szentivánéji álom című előadásból Fotó: Szendi Péter

A magunk mögött hagyott kőszínházi évadban 146 előadása volt a Soltis Lajos Színháznak, több mint 20 ezer néző előtt. Az évadzárón szokás szerint elismeréseket is átadott Nagy Gábor, a színház igazgatója.

Az évad legjobb színésze címet és a címmel járó Anselmus-díjat a titkos társulati szavazás eredményeképpen Boznánszky Anna kapta meg. Ő játssza például az energiabomba Puckot a Szentivánéji álom előadásban: szó szerint viszi, pörgeti az előadást – olyannyira, hogy a végén le sem nagyon lehet állítani.

Az Örökös Főmunkatárs címet Marton Miklós érdemelte ki. Nem csoda: nélküle talán nem is működne a színház. Szervez, tervez, kivitelez – nincs olyan feladat, amit azonnal meg ne oldana.

A friss Anselmus-díjas Boznánszky Anna és Tóth Ákos a Szegedre meghívott, Szentivánéji álom című előadásból Fotó: Szendi Péter

A Színházunk Sarokköve Díjat a 2017/18-as évad végén Bincze Tamás vehette át: a színház legfőbb támogatói közé tartozik. Sőt: Bincze Tamás kapta meg a Boznánszky Anna által alapított Kis Tündérke Díjat is: mert minden (minden!) Szent ivánéjielőadást végignézett, plusz pakolt, takarított – és „ha kellett, ébresztette Gábort”. Nagy Gábor szerepe szerint végigálmodja a Shakespeare-előadást.

A Színházunk Erős Oszlopa Díjban ezúttal Gregorich Zsófi a és Mészárics Róbert részesült. Az évad felfedezettjei: Horváth Nikoletta, Gregorich Bálint és Csula Emil. A színistúdió ösztöndíjasai pedig: Hurtik Nóra és Hegedűs Anna. A gyerek stúdiósok közül példamutató magatartásáért és kiemelkedő szorgalmáért, aktív közösségi munkájáért ösztöndíjban részesült: Badics Zsófi a, Simon Ábel és Hegedűs László.

Nyáron is folyamatosan dolgozik a színház, rengeteg meghívásnak tesznek eleget. Ezek közül is talán a legfontosabb (szakmai szempontból): a Thealter-meghívás. Ahogy a fesztivál honlapján olvasható: „Az idén 28. alkalommal jelentkezik a szegedi Thealter: az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését immár második alkalommal elnyert művészeti fesztivál ezúttal augusztus 3–11. között várja Szegeden a színházkedvelőket és a színházi workshopok iránt érdeklődő fi atalokat. A programkínálat fókuszpontja ezúttal öt határon túli társulat hét kivételes produkciója, melyeknek többsége elsőként itt lesz látható Magyarországon, a tréningeket idén Lénárd Róbert és Sardar Tagirovsky vezeti.”

Ebben a minőségi programban kapott helyet a hazai felhozatalban a Soltis Lajos Színház két előadása. A Hantocska című „zenés mű-népmese”, Fábián Péter és Benkó Bence rendezésében, valamint a Szentivánéji álom, amelynek rendezője Nagy Péter István, dramaturgja pedig Sándor Júlia.

A celldömölki alkalomra vadonatúj szövegkönyv készült, személyessé téve a bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában