Kultúra

2013.03.27. 10:34

A szenvedés stációi képeken

"Legjobban Jézus utolsó elesésének ábrázolása ragadott meg. Még mielőtt megfeszítenék, vérbe borult arcán ott az összes, addig átélt emberi szenvedése."

Varga Domokos Péter

Pintér Tamás Pius atya beszélt így Nagy Katalin grafikus Keresztúton című tárlatának megnyitóján. Krisztus Golgotára vezető útjának stációit ábrázoló képeket az általános iskola aulájában állították ki, a közelgő húsvét alkalmából.

Az összegyűlteket az általános iskola (a veszprémi Padányi Katolikus Gyakorlóiskola tagintézménye) vezetője, Somogyi Veronika köszöntötte. Bemutatta a kiállító művészt, aki távoli vidékről, Miskolc környékéről került Tótvázsonyba 2009-ben. Nagy Katalin grafikus és rajztanár, a művészi pályán Mezei István indította el, sokat köszönhet neki. Egy évig tanított a tótvázsonyi iskolában, most gyesen van, a férjével együtt két gyermeket nevelnek.

A Balaton-felvidéki Református Énekkar fellépése után Pintér Tamás Pius atya nyitotta meg a kiállítást. Szólt arról, a keresztútjárás elősegíti, hogy elmélyedjünk a megváltás misztériumában. Idézte Szent Ágostont: A szeretet a szeretet által növekszik.

(Fotó: Varga Domokos Péter)

Pius atya felvázolta a keresztút és a keresztútjárás történetét. Jeruzsálemben azt az útszakaszt nevezik ma is keresztútnak, melyet Jézus az elítélésétől a Golgotáig végigjárt. A hagyomány szerint ezen az úton Jézus feltámadása után a tanítványok végigmentek, a mennybemenetele után pedig maga Mária is végigjárta a szenvedés állomásait. Később minden egyes helyszínen emlékkápolnát létesítettek. A 14. századtól a ferencesek vették pártfogásba a Via Dolorosát, ők hozták át a kultuszt Itáliába. Szabad téren először – a 15. században – a németek állítottak stációkat, ekkor még csak hetet. Magyarországon a barnagi kálvária az egyik legősibb emlékhelyek közé tartozik. A 14 stációs forma Betlehemben 1518-tól honosodott meg, Európában a 18. században terjedt el. A hívők a stációknál imádkoztak, először hivatalos szövegekkel, aztán a saját szavaikkal is. Életünk minden gondjával és örömével Jézus után indulunk – mondta Pius atya, majd bemutatta, méltatta a kiállító művész, Nagy Katalin alkotásait.

A keresztút grafikasorozaton (papírmetszetek) minden képen belül két képet láthatunk. A nagyobbik – fekete-fehérben – Jézus szemszögéből mutatja be a stáción történteket: azt látjuk, amit akkor maga Jézus láthatott. Amikor meghalt, az Atya szemszögét vetíti elénk a művész. A kisebbik, színes képen pedig Jézus szenvedő arcával szembesülhetünk, úgy, ahogy őt akkor láthatták.

A metszetekből az első sorozat 2004-ben készült, melyet egy templomban helyeztek el. Később ez a sorozat az egyik dunántúli katolikus iskola kollégiumába került, majd ismét visszavásárolták a templom számára. Ezeket az alkotásokat állították ki a tótvázsonyi iskolában is.

 

A megnyitó után Közelebb a hithez címmel, a hit éve keretében tartottak beszélgetést, melyet Pintér Tamás Pius atya vezetett. Az atya nemrég érkezett vissza szentföldi útjáról, személyesen is végigjárhatta Via Dolorosát, a fájdalmak útját. Fényképek alapján tartott beszámolót élményeiről, Jézus életének utolsó, tragikus szakaszáról, melyet a közönség nagy érdeklődéssel hallgatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!