Kultúra

2016.12.12. 20:35

A szobrászt a TIT baráti köre hozta vissza a feledésből

Szombathely - A vasi TIT-ben baráti kör szerveződött Tóth István nevével: tisztelői célja, hogy visszahozzák a jeles szombathelyi szobrászművészt a feledésből. Halálának évfordulóján az alkotó sírhelyénél, a szalézi templomban rótták le kegyeletüket.

Vas Népe

Tóth István szobrászművész 1861. november 9-én született Szombathelyen, és 1934. december 12-én halt meg Budapesten. Szombathelyen, a szalézi Szent Kvirin-templom altemplomában nyugszik: sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. Emléktáblával jelzett szülőházát a Mátyás király utca 6-ban kereshetjük föl.

Nepomuki Szent János: a Tóth-szobor gipszmásolatát Ágh Ernő a képviselői keretéből újíttatta föl, mondja Wiktora Antal Fotó: Szendi Péter

Európa egyik legkiválóbb mesterképzőjén, a bécsi szobrászati akadémián is fölfigyeltek a tehetségére, generációja egyik legjobbja volt. Az országban többfelé vannak szobrai, a szegedi dómban például több mint száz alkotása található. Szombathely több köztéri szobrát (Horváth Boldizsár, Szily János) ő jegyzi.

Tóth Istvánra emlékeztek. Ágh Ernő, szemben Wiktora Antal Fotó: Szendi Péter

Abban, hogy most már egyre többen ismerik őt szülővárosában, nagy szerepe van a TIT baráti körének: benne Wiktora Antalnak, dr. Zsámbéky Monika művészettörténésznek és az önkormányzati képviselő Ágh Ernőnek, akinek kezdeményezésére már utca is viseli Tóth István nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!