Kultúra

2017.06.18. 06:52

Rangos elismerések a POSZT-ról – Sodró Eliza és Szerémi Zoltán is díjat nyert

Pécs – Két díjjal lett gazdagabb a XVII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) a Weöres Sándor Színház. A POSzT versenyprogramjába bekerült Mohácsi János-rendezés, A falu rossza című népszínmű két szereplője kapott rangos elismerést tegnap Pécsett.

Ölbei Lívia

A Legjobb 30 év alatti női színész díját Sodró Elizának ítélte a zsűri kiemelkedő teljesítményéért. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat pedig Szerémi Zoltán érdemelte ki ugyanebben a darabban nyújtott színészi teljesítményéért.

A falu rosszát pénteken láthatták a nézők és a szakmai zsűri a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Elképesztő sikert aratott a darab, éljenzéssel, vastapssal nyilvánított véleményt a közönség a bemutató után.

Június 8. és 17. között zajlott az idei POSzT, az évad legfontosabb előadásainak válogatása. Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező és Kovács Dezső kritikus válogatták a versenyprogramba kerülő 14 előadást. 2016. március 1-je és 2017. március 5-e a között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a 14-et, amelyek a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkották. A találkozó számos kísérőrendezvénnyel várta a közönséget, az idei díszvendég Halász Judit volt.

Legutóbb, 2015-ben Székely Csaba Vitéz Mihály című komikus történelmi tragédiájával – Béres Attila rendezésében – került be a versenyprogramba a Weöres Sándor Színház (Bajomi Nagy Györgyöt Vitéz Mihály alakításáért Básti Lajos-díjjal, illetve A legjobb férfi főszereplőnek járó címmel ismerték el); azt megelőzően egy Dosztojevszkij-előadással, A félkegyelművel, amely Jeles András átirata és rendezése volt. 2012-ben pedig több díjat kapott a Szentivánéji álom, amelyet Mohácsi János rendezett, írja a wssz.hu.

A szombaton este a Kodály Központban rendezett gálaesten a következő díjak leltek gazdára:

 

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás:
MESÉL A BÉCSI ERDŐ - Örkény Színház

Legjobb rendezés:
SZÉKELY KRISZTA - Nóra - karácsony Helmeréknél - Katona József Színház

Legjobb női főszereplő:
ÓNODI ESZTER - Nóra - karácsony Helmeréknél - Katona József Színház

Legjobb férfi főszereplő:
TRILL ZSOLT  - III. Richárd - A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója

Legjobb női mellékszereplő:
FÜR ANIKÓ - Mesél a bécsi erdő - Örkény Színház

Legjobb férfi mellékszereplő:
NAGY VIKTOR  - Apátlanul (Platonov) - Katona József Színház, Kecskemét

Legjobb 30 év alatti női színész:
SODRÓ ELIZA - A falu rossza - Weöres Sándor Színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!