Kultúra

2017.02.26. 17:25

A tanítványok tárlata a Nyitott Térben

Répcelak - Gyarmati András, Machalek Rebeka és Szabó Norbert képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Répce Galériában.

Vas Népe-információ

A tárlatot a hagyományok szerint Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe. Gyarmati András, Machalek Rebeka és Szabó Norbert - mindhárman a kiállításokat szervező Nyitott Tér Kulturális Egyesület nemrég leköszönt elnökének, Garas Kálmánnak a tanítványai. Évfolyamtársak voltak, nem először szerepelnek együtt csoportos kiállításon sem. Sőt: mindig együtt állnak a közönség elé.

Machalek Rebeka és Gyarmati András Szombathelyen él, Szabó Norbert Budapestről jött el a répcelaki tárlatnyitóra. Az alkotók ezúttal nemcsak friss, hanem diákkori műveikből is válogattak, a "szembesítésből" eredő tanulságokra érdemes odafigyelni, hangsúlyozta Tóth Csaba. A kiállított anyag nagy része fekete-fehér - és főleg fotográfia. A korai művek a tanulás, a technika elsajátításának folyamata mellett a saját művészi szemlélet kialakulásának lépéseit is fölvillantják.

Gyarmati András és Szabó Norbert alkotásaiban a modell megjelenítése dominál, Machalek Rebekának pedig két olyan korai műve is ki van állítva, ahol az árnyékvetületek transzparens ábrázolását nagyon magas színvonalon tudta megvalósítani Tóth Csaba véleménye szerint.

A kiállítók: Gyarmati András, Szabó Róbert, Machalek Rebeka,Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlásával
Fotó: Garas Kálmán

Szabó Norbert egyik fényképsorozata pedig arra példa, hogy "a képzőművészeti tanulás során hogyan lehet elsajátítani a láttatás képességét". Hiszen "manapság, amikor mindenki megörökíti a telefonjával, amit szépnek vagy érdekesnek talál, nagyon ritkán találkozni olyan képekkel, mint Norbert természeti képei, amelyek szinte kikristályosítva értelmezik a látottakat: mivel sikerrel valósította meg a természet struktúráinak a szétválasztását és tiszta megjelenítését".

Machalek Rebekának ugyancsak nagyon fontos munkaeszköze a fényképezőgép, fotóriporterként is dolgozott. Legújabb munkáinak létrehozásában "ugyancsak nagy szerepet játszik a fényképezőgép".

Tóth Csaba végezetül kitért arra, hogy reményei szerint az elnökváltás után sem következik be törés a Nyitott Tér és a Répce Galéria életében; ennek első bizonyítéka éppen a Garas Kálmán-tanítványok munkáiból rendezett kiállítás. örű kiállítás-sorozat, ami az Kérem a közönséget, hogy ugyanilyen ragaszkodóan jöjjenek mindig! Mindaz, amivel itt találkoznak, olyan érték, amely által mindannyian gazdagodunk. A jövő nemzedéke áll itt mellettünk, gratulálok nekik ezekhez a művekhez! Valamikor majd ők fogják átvenni ezt a stafétát , nyitotta meg a tárlatot Tóth Csaba. A Répce Galéria 145. kiállítása március 3-ig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!