Kultúra

2015.01.11. 16:25

A Weöres Sándor Színház O'Neill-bemutatóval indítja útjára a tavaszi szezont

Szombathely - Starthoz közeledik a tavaszi szezon a Weöres Sándor Színházban: január 30-án O'Neill-dráma kel életre a nagyszínpadon, de a héten a Cafe Frei SzínházSzerdáján is találkozhatunk az alkotókkal.

Ölbei Lívia

A Hosszú út az éjszakába fordítója Vas István, a szombathelyi előadás rendezője Szabó Máté. A színházi előzetes hangsúlyozza, hogy a Hosszú út az éjszakába O'Neill leginkább önéletrajzi ihletű színműve: a szerző életében nem is engedélyezte a bemutatását, halála után viszont nagyon hamar világsiker lett, színpadon és filmen is.

A Tyrone család. Kenderes Csaba, Orosz Róbert, Kiss Mari, Trokán Péter. A kedélyes estétől az összeomlásig. Fotó: Gombás Mónika /WSSZ

A Nobel-díjas író a klasszikus szabályok szerint egyetlen hosszú napban mutatja föl egy boldogtalan család történetét. James Tyrone, az apa, jó nevű színész, aki feláldozta művészi karrierjét a stabil és könnyű keresetért. Jamie, az idősebb fiú szintén színész lett, de csak jobb híján: céltalan életét a New York-i éjszakában pazarolja el. Edmund, a kisebbik fiú, író szeretne lenni, de valószínűleg súlyos beteg, és most a diagnózisra vár. Mary, az anya, nemrég jött vissza az elvonókúráról, ahol morfiumfüggőségét kezelték. „Tyrone-ék reggel még kedélyesen ülnek a reggelizőasztalnál, és éjfélre életük ezer darabra hullik szét.

„Engem a darabból az érdekelt a leginkább, hogy milyen érzés megélni, ha a létezésünk nem tudja csillapítani annak a fájdalmát, aki miatt létezünk", mondja Szabó Máté rendező. Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója a Hosszú út az éjszakába-előadást jutalomjátéknak szánta a színház két meghatározó színészének: Kiss Marinak és Trokán Péternek. Ifjabb James Tyrone szerepében Orosz Róbertet láthatja a közönség, Edmund Tyrone-t Kenderes Csaba e.h. játssza, Cathleen: Varga Dóra. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara, díszlettervező: Khell Csörsz, jelmeztervező: Füzér Anni, zenei szerkesztő: Szabó Máté, kellékes: Poór Éva, ügyelő: Kovács Zsu, súgó: Papp-Ionescu Dóra, rendezőasszisztens: Kovács Nóra.

A Cafe Frei és a WSSz SzínházSzerda-sorozatában január 14-én 17 órától Kiss Mari és Trokán Péter beszélget Szabó Máté rendezővel a belvárosi kávézó pódiumán. Így indulhatunk el a hosszú úton – az éjszakába. És talán megpillantjuk a fényt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!