Az Izrael Napok elé

2018.11.01. 19:50

A zsidó hitközség szervezi: előadások, főzőiskola, film

A Szombathelyi Zsidó Hitközség sokat ad a nyitásra; arra, hogy a szombathelyi polgárokkal is megismertesse a zsidó kultúra különböző aspektusait. Legközelebb Izrael Napokat szervez: Izrael Állam létrejöttének 70. évfordulója alkalmából.

Ölbei Lívia

A szombathelyi zsidó szabadegyetem őszi szemeszterén legutóbb Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke arról tartott előadást, hogy mit jelent zsidónak lenni. Ezt a képet árnyalhatják a Szombathelyi Izrael Napok programjai november 9-10- 11-én a hitközségben (Batthyány tér 9.). November 9-én, pénteken 17.30-kor szombatfogadással, kiddussal kezdődik a sorozat. November 10- én, szombaton 15 órakor Roni Arendt és Sachar Moshe angol nyelvű előadása hangzik el; a téma a 70 éves Izrael Állam. 17 órakor magyar nyelven folytatódik a program: Büchler Tamás Izrael és a diaszpóra – egy kapcsolat jövője címmel tart előadást. 19 órakor Weber Edina zárja a napot Izrael énekei című előadásával: történetekkel, dalokkal, gondolatokkal. November 11-én, vasárnap 11 órakor izraeli főzőiskolába várják az érdeklődőket: közös főzés kezdődik izraeliekkel, eredeti izraeli receptek alapján. 14 órakor közös faültetéssel emlékezik meg a hitközség Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulójáról. 16 órakor fi lmvetítés kezdődik, magyar feliratozással. A Szombathelyi Izrael Napok valamennyi programja ingyenes – és nyitva áll minden érdeklődő előtt. Addig is: Az izraeli államot 1948. május 14- én alapították meg. Az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik a szétszóratás 1850 éve után többnyire a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában