Kultúra

2011.07.26. 02:29

A zsinagógától a Kálvária-dombig - Gergye Krisztián társulatával

Újabb ősbemutató készülődik a kőszegi várszínház programjában: július 27-én 18 órakor itt indítja el nagyszabású performansz-sorozatát Gergye Krisztián. A Feltépett múlt kezdőpontja a zsinagóga.

Ölbei Lívia

Az elmúlt években a Kőszegi Várszínház rendszeresen visszatérő vendége volt Gergye Krisztián és társulata, amely most a várszínház felkérésére vadonatúj, kifejezetten kőszegi helyszínek által inspirált előadást mutat be - természetesen Kőszegen. A Feltépett múlt című passiójáték egy tizennégy részesre tervezett performansz-sorozat nyitó darabja; és mint ilyen: egyszeri és megismételhetetlen. Az előadás július 27-én (szerdán) 18 órakor a Várkörön, a zsinagógánál kezdődik, aztán a nézők - vagy inkább résztvevők - együtt sétálnak fel az események folytatásának helyszínére, a Kálvária-dombra. (Az út - mint beavatódás - nyilván szintén az előadás részévé válik.)

Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója azt mondja, nem árt, ha elemlámpával felszerelkezve érkezünk - a fényforrásra a városba visszavezető úton, a Kálvária-dombról lefelé lehet majd szükségünk. (Arról nem beszélve, hogy az elemlámpák fénye szintén a passiójáték szerves részévé válhat. A kőszegi születésű Gergye Krisztián művészetének egyébként is fontos jellemzője, hogy egyrészt nagy, közös, mitológiai elbeszéléseket mozgat, emel ki a homályból, értelmez újra, másrészt folyton bővülő, árnyalódó magánmitológiát teremt. A  kőszegi passiójáték címe - Feltépett múlt - már elöljáróban, "látatlanban" is több utat megnyit. )

Gergye Krisztián társulata 10. születésnapját ünnepli a tervek szerint az egész évadon átívelő sorozattal. Tizennégy esemény - tizennégy megteremtett időpillanat, amelyben "létezésünk értelmére kérdezhetünk rá."  2005-ben történt, hogy a társulat egy hétre elfoglalta-elfoglalhatta a MU Színházat, és minden este más előadást kínált a közönségnek (miközben maga a sorozat is kompakt alkotássá vált). Akkor Gergye Krisztián egy interjúban arról beszélt, hogy az alternatívnak nevezett (tánc)színházi létmód eleve mintha halálra ítélné a produkciókat - hiszen egy-egy előadás maximum 5-6 alkalommal kerülhet színpadra. A helyzet a hat évvel ezelőttihez képest is radikálisan megváltozott - és Gergye Krisztián mintha ezt a helyzetet feszítené a végletekig: a kőszegi passiójáték egyetlen estére szól - kiélezve a színházi "itt és most jelentőségét."

Gergye Krisztián a kortárs tánc markáns képviselője; rendező, koreográfus, táncos és színész. Az elmúlt tíz évben csak rá jellemző tánc- és testnyelvet alakított ki, amelynek alapjául a hagyományos jávai tánckultúra szolgált. Több formációval dolgozott, 2008. óta a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja.

Gergye Krisztián a kortárs tánc markáns képviselője; rendező, koreográfus, táncos és színész. Az elmúlt tíz évben csak rá jellemző tánc- és testnyelvet alakított ki, amelynek alapjául a hagyományos jávai tánckultúra szolgált. Több formációval dolgozott, 2008. óta a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!