Kultúra

2009.06.05. 02:28

Agora-MSH: Bozsik Yvette-től a Lélektánc

Szombathely - Bozsik Yvette Lélektánc című előadása június 10-én érkezik az Agora- MSH-ba: mozgáskorlátozottak, látássérültek - és profi táncosok együtt a színpadon.

Vas Népe

Június 4-én a Kiscelli Múzeumból indul tíz előadásos országjáró körútjára Bozsik Yvette tavaly a Veszprémi Kortárs Táncfesztiválon fődíjas Lélektánc című produkciója. A táncelőadás a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, látássérült és ép táncos tagjainak közreműködésével jött létre. Célja, hogy az emberi test, illetve az emberi természet korlátoltságának és szabadságának végtelen lehetőségeit megmutatva a testi fogyatékosokról alkotott előítéletek felülvizsgálatára kész- tesse közönségét. Egy jubiláló vezető kozmetikai cég támogatásával megvalósuló turné júniusi állomásai: Szeged (június 7.), Szombathely (június 10.) és Szolnok (június 13.).

Aki megnézi, bizonyára páratlan élményben lesz része. Tánc? Igen, akár az élet. Könnyű is, meg néha szomorú is. Van, amikor muszáj elgondolkodni rajta. És a Lélektánc! Kísérje áldás és siker. Jancsó Miklós e szavakkal adta át a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál fődíját a Lélektánc alkotóinak, hozzátéve, ezt a produkciót mindenkinek látnia kellene. Akkor még a művészek sem gondolták, hogy a kedvezőtlenül alakuló körülmények csupán további három fellépésre adnak lehetőséget az azóta eltelt több mint egy évben...

Az előadás az esélyegyenlőség jegyében 2008-ban zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében készült. Mint Bozsik Yvette kifejtette, bár korábban a Táncterápia című előadásában már szerepeltek a Tánceánia Együttes halmozottan sérült tagjai, a Lélektánc az első, valóban közösen készített munkájuk.

Számunkra teljesen újszerű és nagyon tanulságos volt az a módszertan, amivel a próbák alatt szembesültünk , emlékszik vissza a Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus. Nem egy előzetesen eltervezett koreográfiával érkeztem: hetekig folyó, körbeülős beszélgetések után a két társulat tagjainak összepárosításaiból és meglepő szituációkba helyezéséből születtek meg azok az improvizációk, melyekből az előadás később felépült - ebben a munkafolyamatban segítőtársaim Bóta Ildikó és Iványi Marcell voltak.

Bozsik az azóta készült Lány, kertben és a Gyergyószentmiklóson bemutatott Játszótér című előadásait már a Tánceániától tanult, a próbafolyamatot és a táncosokat egyaránt inspiráló improvizációs módszerrel koreografálta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!