Kultúra

2017.04.05. 19:05

Agora-nagyrendezvények: verses, táncos tavasz és nyár

Szombathely - Április 11-én a költészet napjával kezdődnek és a Szent Iván-éji vigasságokkal zárulnak az Agora tavaszi-nyári nagyrendezvényei.

Tóth Kata

A Molnár Péter vezette ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes rövid produkciójával kezdődött és azzal is ért véget az Agora - Szombathelyi Kulturális Központ sajtótájékoztatója - nem véletlenül. A tavaszi-nyári nagyrendezvényeket ismertették szerdán a sportházban, és a programok között a táncnak komoly szerep jut majd. Kiderült, végigkíséri a tavaszt és a nyarat, a gazdag kulturális kínálatot egészen a nyári napfordulóig, Szent Iván napjáig.

Hagyományos és új(szerű) programokkal, rendezvényekkel is készülnek a szervezők. Mindjárt a jövő héten, április 11-én, a költészet napján valami újjal csábítanak. Elő a versekkel! Fizess költészettel! - hívnak mindenkit, akinek van kedvenc verse - azt kell magunkkal vinni kinyomtatva vagy kézzel írva, és leadni a Szimfónia kávézóban, a Spricc romkocsmában vagy a Cinema Caféban - kávét, sütit kapunk érte. A Weöres Sándor-szobornál helyi fiatalok megzenésített verseket adnak elő. Költeményekkel készülnek a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatosai is: a gyanútlan mozilátogató közönséget lepik meg velük a délutáni vetítések előtt. Napkeltétől napnyugtáig pedig magyar költők haikui és négysorosai jelennek meg a mozi futófényein.

Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes fellépése az Agora nagyrendezvényeit ismertető sajtótájékoztatón
Fotó: Unger Tamás

Április 29-én, szombaton a tánc világnapján, Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapján három helyszínen és három színpadon mutatkozik be a város összes tánccsoportja. A Fő téren Gyerekpromenád kezdődik 10 órakor; délután tánc világnapi forgatag lesz ugyanott. A Császárkőnél Molnár György Lyra díjas harmonikaművész és zenekara ad koncertet. Molnár Péter, a Szökős Néptáncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa az esti, Kodály útjain című sportházbeli műsorról elmondta: a hazai folk-élet jeles képviselője, a Tiszta Forrás Zenekar lesz a vendégük és a Reményik iskola néptáncosai a közreműködők.

Májusban sem maradunk táncos nagyrendezvény nélkül: az Európai Quadrille Táncfesztiválon az egy időben előadott szinkrontáncban gyönyörködhetünk május 19-én. Az érettségizőknek szól majd a tánc pontban 12 órakor: kortársaik, iskolatársaik - háromszázan - adják elő a négytételes francia négyest Strauss Denevér című zenéjére.

A városi gyermeknapi forgatag május utolsó vasárnapján új helyszínen, a sportház területén kap helyet. Sokszínű lesz, igényes és tartalmas - ígérte Kiss Andrea gyermek- és ifjúsági szakági vezető. Az épület minden zugát és a sportház előtti teret is ki akarják használni. Ami biztos: Vitéz László kalandjaival szórakoztat a Mesebolt Bábszínház, és érkezik majd a Rutkai Bori Banda is élő zenés koncerttel, a Pizsamátorral.

Lesz babasarok, játszószőnyeg, állatsimogató, kézműves gyerekfoglalkoztatók és interaktív játékok - a szervezők célja az, hogy a családok együtt játsszanak. A tánc fővárosában a sportház ad otthont június 3-án az 52. Savaria Nemzetközi Táncversenynek, Latin Világkupának. A rangos versenytáncos rendezvényen, sporteseményen, egyben az ország legrégibb hagyományokkal rendelkező táncversenyén számos ország legjobb párosai, meghívott fellépői perdülnek parkettre. A Szent Iván-éj sztárvendége Rúzsa Magdi lesz. Az idén Iván napjára, június 24-ére szervezett tradicionális nyárköszöntő vigasságon együttesek, zenészek lépnek fel, de láthatunk tüzes mutatványokat és elvegyülhetünk a vásári forgatagban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!