Kultúra

2014.02.19. 17:05

Akiket érdekel a valóság

Celldömölk, Budapest - Nagy Péter István egyrészt a celli Soltis színházban játszik és rendez, másrészt épp befejezte a BA-képzést az ELTE pszichológia szakán, harmadrészt a Nemzeti Színház rendező-gyakornoka. De meg kellett volna fordítani a sorrendet.

Ölbei Lívia

Mert most a Nemzeti Színházban adódó feladatok foglalják el az első helyet Nagy Péter István (az ismerőseinek, barátainak Pepe) életében; a kőszínházi évadban legalábbis. A pszichológia szakon a mesterképzésbe egyelőre nem vág bele – nem volna rá ideje –, de a nyáron mindenképpen szeretné megrendezni Büchner titokzatos, örökifjú drámatöredékét, a Woyczeket a Soltis színházban. „Víziói” már vannak – de addig még sok más is történik. 

A budapesti Nemzeti Színház kétéves rendezőgyakornok-képzésére összesen három fiatalt vettek föl a múlt év szeptemberében. Ahogy Kulcsár Edit dramaturg mondja, óriási volt az érdeklődés, több mint százan jelentkeztek a kísérletképpen elindított képzésre, amely „papírt” ugyan nem ad, komplex gyakorlati ismereteket annál inkább. Pepe a Soltis színházban Téveszmék címmel létrehozott előadás alkotói (írói, rendezői) folyamatát, az alkotói folyamat dilemmáit és megoldási kísérleteit foglalta össze abban a tanulmányban – vagy esszében –, amellyel sikerrel felvételizett a Nemzetibe. 

Legutóbb is itt találkoztunk, a KZ-oratórium premierje után. Pepe már régóta szoros munkakapcsolatban van a Pilinszky-előadás rendezőjével, a Nemzetibe vendégként meghívott Katona Imrével, aki a soproni Petőfi Színház vezető-dramaturgjaként, rendezőjeként többször foglalkoztat „soltisos” színészeket. Mások mellett Pepe is fontos szerepet kapott például a Tigris és hiéna című Petőfi-drámából készült előadásban: a dobfelszerelés mögött szó szerint ő adta meg az események ritmusát, lüktetését. Mintha ennek folytatása lenne az újabb feladat. Ráadásul Pepe a soproni keresetéből vásárolta meg azt az elektronikus dobfelszerelést, amely most a KZ-oratóriumban is játszik. Részben ő a Pilinszky-előadás zeneszerzője is: „Amikor megvolt egy adott szekvenciának az atmoszférája, kikevertem a hangzásokat - abból összeállt az egész.”

Nagy Péter István itt a Soltis Lajos Színház Asylium/Menedék című mozgásszínházi előadásában, Benkő Ágnes rendezésében (Fotó: Benkő Sándor/Archív)



A KZ-oratórium másik muzsikusa Sipos Mihály hegedűművész a Muzsikásból, autentikus-gyönyörű népzenével. Ha Péternek nem lett volna dolga a január végén bemutatott KZ-oratóriumban, Purcarete-próbákat látogatott volna: a világhírű román rendező Shakespeare Ahogy tetszik-jét vitte színre pont azokban a hetekben a Nemzetiben. „Van itt egy nagyfokú tanulási lehetőség, nem formális oktatás, hanem az ember belecsöppen a dolgok sűrűjébe.”

Mondjuk így: a Szent Johanna-bemutatóhoz kapcsolódva Pepe Claudel-felolvasószínházi est megrendezésére kapott megbízást, most pedig következik „egy igazán nagy falat”, A bűvös vadász című, ritkán játszott Weber-operát viszi színre a Pécsi Tudományegyetem zenei intézetének előadóművész-hallgatóival. Áprilisban lesz a bemutató – úgy is, mint a pécsi egyetemisták vizsgaelőadása – a Kodály Központban. „Kocsár Balázstól érkezett a kérés Vidnyánszky Attilához, végül én kaptam megbízást az opera megrendezésére. Ez is egy kurzus – a téli szünet óta készülök rá.

Dramaturgi segítséget kapok, szereztem magam mellé látványtervezőt, szükség lesz koreográfusra – közben pedig megy a folyamatos egyeztetés, hogy mi fér bele a büdzsébe, és mi nem. Nagyon jó, hogy föl van dobva egy csomó labda – nekünk csak el kell kapnunk. Vidnyánszky Attila összevonva, komplex módon képzeli el a színész- és rendezőképzést – van hasonló modell külföldön, mi ennek vagyunk most az első kísérleti megnyilvánulásai.” Pepe most éppen Moszkvában van: „A Kaposvári Egyetem elsőéves színművész-hallgatóival a Moszkvai Művész Színházban Viktor Rizsakov stúdiós osztályával dolgozunk egy hétig, és sokat járunk színházba esténként.”A jövő? „Olyan emberekkel szeretnék találkozni, akikkel lehet jó dolgokat csinálni, akiket érdekel a valóság – és akikkel össze tudok hangolódni.” És a Soltis színházhoz mindenképpen szeretne visszajárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!