Kultúra

2017.05.11. 16:25

Pénzt vagy életet a nagyszínpadon - Bemutatkozik az Alföldi Róbert rendezte Volpone a WSSZ-ben

Szombathely - Ma este kiderül, hogy mire képes a pénz. A Volpone-előadás rendezője Alföldi Róbert, címszereplője Jordán Tamás. Jutalomjáték a javából, 16 éven felülieknek! A premier 19 órakor kezdődik a WSSZ nagyszínpadán. Egyvégtében végigszánkázunk Volpone hátborzongató történetén.

Ölbei Lívia

Pénzt vagy életet", ez a mondat hangzik föl elsőként a sötét éjszakában Rejtő Jenő halhatatlan regényében, A megkerült cirkálóban. A botcsinálta rablótanonc azonban nagyot néz, amikor a megtámadott figura gondolkodás nélkül fölajánlja az életét, sőt mi több: megtámadottból szempillantás alatt támadóvá válik. Nincs mit csodálkozni: csak gyakorlatlan rablók kötnek bele a kikötők Kékszakállújába, Wagner úrba.

Mosca és Volpone: Bányai Kelemen Barna, Jordán Tamás és a mindentudó ágy a WS Színházban  Fotó: Unger Tamás

A "pénzt vagy életet" nagy témáját csavarja meg William Shakespeare kortársa, Ben Jonson is Volpone című 1606-os színdarabjában, amely azóta is az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája. Hiába: a Volpone nem egyszerűen komédia, hanem a pénz komédiája. Ha komédia, akkor nevetés, de azért nem árt, ha tudjuk, hogy a komédia a legkegyetlenebb műfaj a világon.

Canina és Corbaccio: Bánfalvi Eszter, Szerémi Zoltán. A háttérben Balogh János, vagyis Leone képmása Fotók: Unger Tamás

A rugóra járó késéles nevetésben nincs érzelem. Itt arról van szó, hogy Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. A látogatásokat Volpone szolgája, Mosca szervezi. Mondhatni ő a komédia "belső" dramaturgja - vagy rendezője. És persze mindkettő: Alföldi Róbert. Volponét Jordán Tamás, Moscát Bányai Kelemen Barna játssza a WSSZ-ben.

Voltore: Szabó Tibor, Corvino: Csankó Zoltán, Colombina: Hartai Petra, Canina: Bánfalvi Eszter, Corbaccio: Szerémi Zoltán, Leone: Balogh János, bíró: Kálmánc-helyi Zoltán, tiszt: Endrődy Krisztián. Fordította: Spiró György, díszlet- és jelmeztervező: Kálmán Eszter, kellékes: Móri Csaba, Varga Máté, súgó: Jenei Ágnes, ügyelő: Győrváry Eszter. Rendezőasszisztens: Balogh Lívia.

Szóval: Pénzt vagy életet? Bár a Volpone körül keringő keselyűket elnézve erősödik a gyanú: Élnek még ezek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!