botrány

2018.12.06. 08:18

Áll a bál Banksy patkánya körül

A titokzatos művész egyre dühösebb egykori ügynökére.

Banksy híres Haight Street-i patkánya az egyik most nyíló kiállítás fő attrakciója, a másik fizetős tárlaton a léggömbös kislány is látható, a művész pedig gátlástalan pénzéhes embereknek nevezte a szervezőket, akik meggyalázták a nevét. – írja a Világgazdaság.

Két Banksy-kiállítás nyílik a héten Miamiban: egy „jó” és egy „rossz”. December 6-tól látogatható a Saving Banksy Miami, vagyis a Mentsük meg Banksyt, Miami című kiállítás, amelynek fő attrakciója a titokzatos brit művész egyik 2010-es alkotása, amelyet egy San Franciscó-i ház falára festett fel. Akkoriban a kaliforniai város rendeletei szerint a graffitiket a házak tulajdonosainak egy meghatározott időn belül el kellett tüntetniük, és ez a sors várt volna arra a barettsapkás patkányra is, amelyet Banksy egy faház homlokzatára festett fel.

A művészért rajongó Brian Greif azonban úgy döntött, megmenti az alkotást, és megegyezett a ház tulajdonosával, hogy a faburkolattal együtt eltávolíthatja a rajzot, majd helyreállítja az épületet.

A teljes akció mintegy 40 ezer dollárba került jórészt az ingatlan tulajdonosának kapzsisága miatt. A történetből a Netflix dokumentumfilmet is készített, amelyből kiderül, mennyi nehézséggel kellett megküzdenie Greifnek az akció során, amelynek a végén egy múzeumnak szerette volna ajándékozni a képet. A múzeumoknak azonban nem kellett a graffiti, mivel Banksy nem volt hajlandó igazolni, hogy ez az ő műve. Magánbefektetők persze jelentkeztek, és több százezer dollárt kínáltak a képért.

Greif azonban nem adta el a képet, mert az nem illett volna Banksy szellemiségéhez, inkább vándorkiállításra vitte, amelyen bárki ingyen megnézheti. Miamiban sem kell fizetni senkinek, aki be akar menni a Saving Banksy kiállításra, amelyen a brit sztár mellett más utcaművészek képeit is bemutatják.

Egyebek között a párizsi graffitiikon, Blek le Rat, Swoon, UFO907, Ahol Sniffs Glue és Atomik munkái láthatók a tárlaton

– írja a Miami Herald. Ezen a kiállításon helyi művészeknek is lehetőséget adnak arra, hogy bemutassák és eladják az alkotásaikat.

A másik kiállítás, az Art of Banksy, vagyis Banksy művészete már megosztóbb fogadtatásra számíthat a brit street artos hívei körében. Ez december 1-jén nyílt meg Miamiban, a kurátora pedig Banksy egykori ügynöke, Steve Lazarides, akivel a művész immár egy évtizede közismerten rossz viszonyban van. Ezzel a tárlattal Lazarides gyakorlatilag az egész világot körbejárta.

Az USA-ban először Miamiban láthatók a képek, amelyek Melbourne-ből Tel-Avivon és Torontón át érkeztek meg, de járt már a kiállítás Új-Zélandon és Európában is.

A betérők Banksy 2008 előtti alkotásait nézhetik meg, köztük a Kislány léggömbbel című stencil egyik eredeti példányát, amelyből egy másik, amelyet nemrég a Sothetby’s aukcióján 1,4 millió dollárért adtak el, mindenki megdöbbenésére ledarálta magát. Ez a kiállítás fizetős, a belépődíj 35–50 dollár lesz. Banksy a sajtóügynökségén keresztül üzente meg a nem éppen hízelgő véleményét az eseményről.

Ez egy jogosulatlanul turnézó kiállítás, amelyet gátlástalan profithajhász emberek szerveztek. Nemcsak Banksy nevét gyalázzák meg a pénzéhségükkel, de félrevezetik a közönséget is azzal, hogy elhitetik, ennek az egésznek köze van a művészhez

– írták. Lazarides elismerte, hogy a kritika egy része jogos, de szerinte a rajongóknak joguk van ahhoz, hogy megnézzék a magángyűjteményeket gazdagító képeket.

A Banksy-kiállítások körül egyébként folyamatosak a botrányok. A múlt héten Brüsszelben a művész 58 képét foglalták le, miután a hatóságok nem voltak meggyőződve róla, hogy a Banksy Unauthorized című kiállításon bemutatott 15 millió eurónyi értékű műalkotás megfelelően biztosítva van. A gyűjteményt Steve Lazarides jegyezte, és felvetődött a gyanú, hogy a kiállítás szervezői a tulajdonos engedélye nélkül akarták bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!