Kultúra

2016.11.08. 17:15

Álmok és óriások a színpadon

Celldömölk - Székely népmeséket vett alapul Deme Róbert a Soltis Lajos Színház legújabb előadásához, ő a szerző és a rendező is. Nap, hold, csillagok premier november 13-án (vasárnap) 15 órakor a Koptik Odó utca 2-ben.

Ölbei Lívia

A Soltis Lajos Színház szívesen nyer új inspirációt újabb és újabb vendégalkotók meghívásával. Legutóbb a budapesti K2 Színházzal dolgozott együtt a celli társulat (a Hantocska különleges, jól sikerült gyerekelőadás), ezekben a hetekben pedig a sepsiszentgyörgyi Deme Róbert rendez a Koptik Odó utca 2-ben. A szakmai kapcsolat persze nem most kezdődött, viszont most érett meg az idő a közös munkára. A Nap, hold, csillagok című előadás korszerű szemlélettel, korszerű színházi nyelven nyúl vissza a székely népmesék kimeríthetetlen világához. Benne az Óriásembert Bruckner Roland, a Boszorkányt Nagy Zsuzsi, az Ördögöt Piller Ádám játssza, a Madár szerepében Tóth Ákost, a Medve szerepében Ziembicki Dórát, a Székely ember szerepében Nagy Gábort láthatja a közönség.

Az Óriásember próba közben: Bruckner Roland Fotó: Soltis Színház

Az előadás szcenográfusa Botos Attila (szintén vendég a Soltis Színházban). Arról van szó, hogy egy székely öregember egy domb tetején álomra hajtja a fejét egy kopjafa tövében. Álmában a székely mondavilág csodalényeivel találkozik. A hétköznapi ember és a mese találkozásából születnek varázslatos és tanulságos kalandok. Boszorkák, ördögök és óriásember lesznek kísérői álmában. A produkció autentikus dalokra és szöveghasználatra épít, mozgásvilága hagyományos székely néptánc, modern táncelemekkel ötvözve . Nagy Gábor, a színház vezetője elmondta: a társulat az idén ezt az előadást viszi el szokásos őszi erdélyi turnéjára. Bő egy hét - az annyi mint összesen 16 (!) vendégelőadás: Celldömölk testvérvárosában, Erdőszentgyörgyön és több településen, Segesvártól Szovátáig. A Soltis Színházat már mindenütt jól ismerik, és szeretettel - meg érdeklődő közönséggel - várják vissza évről évre.

Az őszi erdélyi turné - a nyári kőröspataki táborhoz hasonlóan - rendszerint az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesülettel közösen szerveződik, idejét a hagyományos erdőszentgyörgyi színjátszó fesztivál határozza meg. A celldömölki társulat természetesen a fesztiválon is föllép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!