Kultúra

2015.07.06. 15:09

Általános gólöröm a képtár alatt

Szombathely - A Múzeumok éjszakája-sorozat harmadik hullámában nyitotta meg első kiállítását az újratöltött Irokéz Galéria: Szalay Péter munkái a képtár alatt láthatók, Általános gólöröm címmel.

Ölbei Lívia

Fontos volt, hogy az öröm benne legyen: ahogy arról beszámoltunk, a város, a múzeum és az Irokéz Gyűjtemény szerencsés együttműködése révén egyrészt Szombathelyen maradhat (a szombathelyi) Pados Gábor nemzetközi jelentőségű kortárs képzőművészeti gyűjteménye. Másrészt eredeti helyétől, a Thököly utcai padlástól alig néhány száz méterre újra megnyílhatott az Irokéz Galéria, amelyet Pados Gábor visszaemlékezése szerint anno tulajdonképpen a közönség és a sajtó lelkesedése hozott működésbe. Az első irokézes padlás-tárlatnak olyan nagy sikere volt, hogy kívánta a folytatást. Az új teret fölavató első kiállító, Szalay Péter persze ironizálja a gólörömöt. Az alkotó újra és újra visszatért a csonkolt ikozaéderhez mint alapmotívumhoz, és lassanként egy teljes objekt-sorozatot készített, azt különböző aspektusokból értelmezve. Mostani egyéni kiállításán ezeket a műveket láthatjuk, első alkalommal egybe gyűjtve egy közös térben.

Szalay Péter néhány új alkotást is készített, amelyeket máshol még nem láthatott a közönség. A kiállítás anyaga tehát egy formai elemre felfűzve, de attól számos eltérő tartalmi irányba mozdulva építkezik, a művésztől megszokott humorral és leleményességgel . A tárlatot Hegedüs Orsolya művészettörténész, budapesti acb Galéria művészeti vezetője nyitotta meg, az Általános gólöröm július 19-éig (kedd-péntek: 14-18 óráig, szombat, vasárnap: 10-17 óráig) élvezhető, belépődíj nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!