Kultúra

2016.12.29. 17:11

Antall József nyakkendőjét Rómában fújja a szél – Veres Gábor negyedszer mintázta meg a miniszterelnök portréját

Ismét Veres Gábor szobrászművész kapott felkérést Antall József miniszterelnök bronzportréjának megmintázására, az új szobrot a Római Magyar Akadémia udvarán állították föl.

Ölbei Lívia

A legújabb Antall József-mellszobor nyakkendője úgy lobog a képzeletbeli szélben, mint kis zászló. Hogy miért?  Veres Gábor szobrászművész  azt mondja, igyekezett kihasználni azt a minimális játékteret, amelyet ez a természete szerint szigorú határok közé szorított műfaj,  a szoborportré  megenged. És mert a Római Magyar Akadémia udvarán álló alkotás a negyedik Antall József-portré, amelyet elkészített, különösen figyelt arra, hogy – amennyire  lehetséges – különbözzön a korábbiaktól.

Veres Gábor első Antall József-mellszobra Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtár előtt látható: 2002-ben avatták föl, Antall József születésének 70. évfordulóján. Ez a szombathelyi Antall-portré annyira elnyerte a miniszterelnök özvegyének tetszését, hogy a férje pályáját bemutató kötet egy példányát  „a legjobb Antall-portré készítőjének" ajánlva ajándékozta oda Veres Gábornak. Nem csoda, hogy azóta Veres Gábor keze alól kikerült Antall József-portréval találkozhat a budapesti, a brüsszeli – és legújabban a római közönség is.

Balra Gulyás Gergely és Franco Frattini, jobbra Veres Gábor és Paczolay Péter, középen az Antall-portré a Római Magyar Akadémia udvarán
Fotó: Római Magyar Akadémia

Tehát nem ugyanannak a szobornak az újraöntéséről van szó, hanem új alkotásokról, amelyek – ha apróságokban is – különböznek egymástól. Veres Gábor nem bármikor elővehető öntőmintát használ, hanem minden alkalommal viaszmodellt készít („olyan, mintha számítógépen írnál, de nem mentenél"). Ennek az eljárásnak egyik előnye a gyorsaság, erre pedig most is nagy szükség volt. A megbízás az Antal Péter által vezetett Antall József Tudásközponttól érkezett, szoros határidővel. A szobrászművész azt mondja, hogy fia, Veres Márton Vitéz – a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatója – közreműködése nélkül az Antal-portré célba juttatása nem is ment volna. A szobrot ők ketten vitték ki Rómába és „rakták össze", állították föl a Római Magyar Akadémia udvarán. Az új Antall-portrét Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Paczolay Péter római magyar nagykövet avatta föl, köszöntőt mondott Franco Frattini volt olasz külügyminiszter.

Veres Gábort pedig várja az újabb feladat: Brenner-portréra kapott fölkérést, ezt a szobrot természetesen Szombathelyen állítják föl; itt avatták szintén a napokban II. János Pál egész alakos szobrát is, amely ugyancsak Veres Gábor alkotása. Amikor nem megrendelésre dolgozik, szívesen kísérletezik mindenfélével: ott nagyobb a játéktér. A Római Magyar Akadémia vendégszeretetében eltöltött néhány nap pedig igazi feltöltődést hozott. Az olasz főváros egy szobrásznak maga a paradicsom, ráadásul nemcsak a klasszikus, hanem a kortárs értékeket tekintve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!