Kultúra

2014.12.02. 14:37

Antikvárium híján sokan a Siker Könyvtárnak ajánlják fel fölöslegessé vált példányaikat

Szombathely – Órákat el lehetne tölteni a Siker Könyvtár december 19-éig tartó hagyományos karácsonyi kiárusításán: egy hölgy éppen szép, régi kiadású Kós Károly-könyveket halász elő a jókora könyvhalmazból. Nagy kincs ez manapság, amikor jószerivel megfizethetetlen a könyv.

Ölbei Lívia

A klasszikus szépirodalom meg a gyerek- és ifjúsági könyvek iránt a legnagyobb az érdeklődés, foglalja össze az első nap tapasztalatait Tilcsikné Pásztor Ágnes, az Ady téri alapítványi Siker Könyvtár igazgatója. Ez az a hely, ahol mindenki jól jár. A könyvtár azért, mert megszabadul fölöslegessé vált példányaitól, ráadásul némi bevételre is szert tesz – és erre bizony nagy szükség van az állandó pénzgondok közepette –, az olvasó pedig azért, mert sokféle könyv közül válogathat, a kiszemelt kötetekhez ráadásul tényleg jelképes összeg ellenében juthat hozzá.

Tilcsikné Pásztor Ágnes igazgató: "A klasszikus szépirodalom iránt a legnagyobb az érdeklődés. Fotók: Szendi Péter

Évről évre mintegy kétezer példányt tesznek ki a „placcra" ilyenkor a könyvtár munkatársai, a vásárlásra fölkínált példányoknak körülbelül a háromnegyede rendszerint el is kel. Van itt minden: a magyar és világirodalom remekeitől a kertészeti, gasztronómiai vagy lakberendezési folyóiratokon át a történelmi és pedagógiai szakmunkákig és lexikonokig; sőt: más kuriózumszámba menő fogásokon túl bakelitlemezt is kifoghatunk. (Ami a könyvtárban ma már elavult tartalomnak számít, gyűjtőknek, ínyenceknek vagy kutatóknak még jelenthet nagy örömforrást.) A szépirodalmi művek bőségét annak köszönhetjük, hogy ezekből a kötetekből akár nyolc-tíz példányt is rendelt-rendelhetett anno a könyvtár a letéti hálózatból.

Zsohár Amália és Szabados Tímea.

Szombathelyen jelenleg nem működik antikvárium, úgyhogy többen a Sikernek ajánlanak föl jelentős könyvadományt. Ezek egy részét saját állományába sorolja a könyvtár, másik felét pedig szintén eladásra kínálja föl a karácsonyi kiárusításon. Tilcsikné Pásztor Ágnes azt mondja, a vásár első napján máris érkezett három láda jó állagú kötet, és további adományok-rakományok várhatók.

Egy hölgy, aki „szenvedélyes olvasóként" mutatkozik be, éppen Kós Károly Varju-nemzetségének (ez a címváltozat szerepel a borítón!) régi, szép köteteit halássza ki a könyvtár közepén hullámzó könyvtengerből. A regény díszkiadásával ünnepelte 10. születésnapját az Erdélyi Szépmíves Céh, úgyhogy a példányok különösen szépek, a régiségük csak patinanövelő tényező. Arról nem beszélve, hogy valóban potom pénzért megvásárolhatók. Bár ma már néhány száz forint is megterhelheti a személyes költségvetést. Nem véletlenül emlegeti a hölgy nagy nosztalgiával a diákéveit, amikor 4-5 forintot kellett összegyűjtenie ahhoz, hogy a legjobb klasszikusok között válogathasson az Olcsó Könyvtár-sorozatban.

És íme: a Siker-vásáron nem is tudunk ellenállni néhány Olcsó Könyvtár-példánynak. A Maupassant-novellagyűjtemény például 1962-ből való, eredetileg 3 forintért adta a Szépirodalmi Könyvkiadó. A Csehov-válogatás 1956-os (ez még az Új Magyar Könyvkiadótól), 4 forintért: Anna a férje nyakán és más elbeszélések, a legfontosabbak közül, úgymint A tokbabújt ember, Kastanka, Rotschild hegedűje stb. Mindegyik fordító ismerős, ma már ők is klasszikusok: Devecseriné Guthi Erzsébet, Lányi Sarolta, Szöllősy Klára. Ezekben a jellegzetes grafikákkal illusztrált kis kötetekben az is jó, hogy elférnek a tenyerünkben: bárhol, bármikor fölüthetők. Bármelyik tökéletes karácsonyi meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!