Kultúra

2009.07.28. 02:29

Apák és fiúk: Scapint, a nagy színészt Fekete Ernő játssza (képgalériával)

Szombathely - Tegnap ruhapróbával kezdett a karneválszínházi társulat, aztán a rendező, Jordán Tamás fölolvasta az idei vígjátékot: Moliére-től a Scapin furfangjait.

Ölbei Lívia

Bár természetesen több szombathelyi színész is szerepet kap az előadásban, a Karneválszínházból nem tűntek el a régi , kedves, jóújralátni arcok: itt van Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán - a zord és átverhető apák szerepében, akik azért megérik a pénzüket -; és most már a visszavárt színészek közé tartozik Botos Éva is. Külön öröm, hogy a villámgyors eszű, nem mellesleg színészi képességekkel megáldott szolgát, Scapint Fekete Ernő, a budapesti Katona József Színház elismert színésze, és - ahogy a karneváli műsorfüzet mondja - Savaria szülötte játssza. A játék - ez a lényeg.



Ruhapróba: Szabó Tibor és Jordán Tamás Fotó: Szendi Péter

Galériánkhoz kattintson a képre, vagy ide!

A társulat - mint valami jókedvű, titkos szertartáson - körbeüli a (több kicsi asztalból szerkesztett) nagy asztalt a Weöres Sándor Színház büféjében. Tehát: Hollósi, Bezerédi, Fekete Ernő, Botos Éva, Kálmánchelyi Zoltán, Orosz Róbert, Bálint Éva, Szabó Tibor, Vlahovics Edit, Vass Szilárd (ő is régi motoros Szombathelyen). Hát akkor megint indul a karneválszínházi szezon: erősebb ez az élmény, mint a szilveszter. Ilyenkor érezni igazán, hogy lám, megint elmúlt egy év - hogy a sok változásban azért akadnak biztos pontok. Itt van mindenki. Duró Győző, a Karneválszínház művészeti vezetője, az előadás dramaturgja. Merklin Ferenc, az örökös karneválszínházi súgó - Jordán Tamás kommentárja úgy szól, hogy az ős-szombathelyiek (mármint a társulatban) jól ismerik. Itt van M. Kapornaki Rita, a rendezőnek szintén évek óta nélkülözhetetlen munkatársa. Az ügyelő szerepében ezúttal: Németh Éva.

Mielőtt a rendező, Jordán Tamás belevágna a Moliére-vígjáték felolvasásába, közvélemény-kutatást tart: Ki szeretné megnézni az esti Haladás-Arsenal meccset? Bezerédi Zoltán, Orosz Róbert, Szabó Tibor - kezek lendülnek a magasba. Frici? Persze, hogy érdekel. Csak nehogy verekedni kelljen. Tényleg: azt hagyjuk meg Moliére-nek és a vígjátéknak, amelyben a nagy és tanulságos megleckéztetések, átöltözések és félreértések után úgyis minden jóra fordul. (Végül mindig kiderül, hogy tulajdonképpen azt kerested, aki elől menekülsz.) Jordán Tamás azt mondja, fergeteges bohócériát szeretne: Ami mögül - ahogy én szeretem - sosem hiányozhat a tartalom. Szélsőségesen, jókedvűen fogunk játszani. Azonnal meg is mutatja, hogyan gondolja: Fölolvasom. A társulatból akkor robban ki végképp a nevetés, amikor Scapin sikeresen betuszkolja a zsákba Geronte urat (a színpadon majd Bezerédi Zoltán), aztán a hangjával eljátssza azokat az állítólagos idegeneket, akik sorban jól elpáholják - állítólag Scapint, pedig dehogy.

Ideiglenesen a színházteremben állították föl a díszletet, az előadások helyszíne az idén is a megyeháza udvara lesz. Mészáros Tibor könnyed nápolyi hangulatot tervezett. A jelmezterveket Bukvai Albertné készítette, a kivitelezők a Teleki Blanka Szakképző Iskola szakoktatói és diákjai. Premier: augusztus 18-án. Addig meg Geronte úr csak hadd törje a fejét: De mi az ördögöt keresett azon a gályán? (A fia, Leander. Játssza: Orosz Róbert.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!