Kultúra

2017.04.06. 12:47

Apáról leányra - Kiállítása nyílt Krenner-Tóth Katalinnak

Szombathely - Díjátadóra és kiállítás-megnyitóra hívott a Szombathelyi Rotary Club. Az idei Kiss Sándor-díjast a Bartók-teremben köszöntötték.

Tóth Kata

A szombathelyi Rotary Club 2000-ben hozott létre díjat újjáalakulásuk utáni első elnökük, a kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész, érdemes művész, Kiss Sándor emlékére. Az elismerést idén Krenner-Tóth Katalinnak ítélte a kuratórium.

Krenner-Tóth Katalin

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium rajz és vizuális kultúra, valamint biológia szakos tanára kiállítási lehetőséget kapott a Bartók Teremben, ennek megnyitóját tartották szerdán. Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, Katalin édesapja vállalta a laudátor szerepet. Utalt rá, hogy annak a folyamatnak, aminek most a legutolsó állomását látjuk, a kezdete egy kisiskolás kori, Kárpát-medencei rajzversenyen elért dobogós helyezés volt.

Lesenyei Márta (Kiss Sándor özvegye) adja át a díjat Krenner Tóth Katalinnak

Szólt arról, hogy már viszonylag korán megmutatkoztak leánya festészetének karaktervonásai: a felfokozott színhasználat, a dekorativitás, a foltszerű, síkban tartott képi gondolkodás, a gondolati tartalom. Ezekkel az összetevőkkel hat a mostani kiállítás, amely néhány korábbi munkától eltekintve az utóbbi évek termése. A fiatal alkotó egyes műveinek irodalmi vonatkozásairól is szólt, és arról is, hogy van olyan festmény is a tárlaton, amelyet saját verse inspirált.

Az esten fellépett az énekes-gitáros Ruben la Voz és Kiss-Vincze Eszter fuvolaművész is, aki férje nevében vette át a Rotary Club oklevelét. Két hétig látogatható a kiállítás a Bartók Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!