Szép otthon

2017.11.01. 08:30

Apró házból kis praktikákkal álomotthon született Kőszegen

Fent vagyunk a hegyen. A ház mellett az erdő fái. A levegő friss, az ég valahogy közelebb van, a szabadság tapintható.

Pintér Viktória

A konyha vintage stílusának remek apró kiegészítői jó hangulattal örvendeztetik meg a vendégeket Fotók: Nagy Jácint

 

A konyha vintage stílusának remek apró kiegészítői jó hangulattal örvendeztetik meg a vendégeket
Fotók: Nagy Jácint

Tóth Krisztina Békés megyéből érkezett Kőszegre házat nézni. Új építésűt a belvárosban. Kicsi volt és sötét, nem találkoztak az igények. Épp a buszmegállóban várakozott, készült hátat fordítani a városnak, amikor meglátott egy hirdetést. Ház, fenn a hegyen, eladó. Az alföldi lány tárcsázott, felhívta a megadott számot. A házra már volt vevő, ő viszont szerette volna megnézni, mert tudta, ha elmegy, akkor nem másnap tér majd ide vissza.

A lakásból 2007-ben eltűnt a televízió, még kuckósabb lett a szoba

Ahogy egyre messzebb került attól a bizonyos tengerszinttől egyre jobban érezte: nem akar máshol házat venni. Megállt a hófedte hegyoldalon, körbenézett és látatlanba megvette a házat, ami mögötte állt. Persze ez nem volt ilyen egyszerű, mert a házvételnek a valóságban is meg kellett történnie, nemcsak a vágyaiban. Ez a találkozás novemberben volt, márciusban fordult a kulcs a zárban. Két matraccal és kétdoboznyi holmival megérkezett az új otthonába. A kicsi házat, mint kiderült, az előző tulaj „látványtatarozta”, így Krisztának rengeteg munkája van benne. Pontosan tizenhárom év.

Az aprólékosan elkészített használati tárgyak egyben díszítőelemek

Az ingatlan 42 négyzetméteres. Belépünk és a látkép valahogy megduplázza ezt az adatot. A jól strukturált térbe áramlik a levegő, a helykihasználás az alapból két fő helyiségre osztható lakrészből, rögtön négyet csinál. A hálószoba egyben nappali is, a konyha egyben étkező is. Mindennek megvan a maga jól elkülönített, mégis harmonikus helye a térben.

Kriszta saját maga készítette az ágyszerkezetet raklapokból, majd az egyedi fekhely köré álmodta ezt a különleges lambériás falvédőt

Krisztának nemcsak remek ízlése van, hanem ahogy ő mondja, egy türelmes asztalosa is. A kis tér leleményességet kíván, a leleményesség pedig nem épp a konvencionális méretarányokkal operál. Fakkos, apró fiókokkal kiegészített remek bútorok sorakoznak a házban. Nemcsak beléjük lehet pakolni, hanem rájuk is. Az ajtók nem foglalnak sok helyet, ha kell eltűnnek a falban. Az ablakok hatalmasak, így az északi tájolású ház szépen gyűjti magába a fényt.

Kriszta lakásában a fény nemcsak az ablakokból árad, hanem a két cserépkályhából is.

Egy türelmes és tehetséges asztalos mindent meg tud csinálni

A házat átjáró melegség, a tűz parázsló ereje befészkeli magát a falak közé, ráerősít az amúgy is nagyon hangulatos fabútorok energiájára.

Ebben a házban még rengeteg lehetőség van. Épp alakul a hatalmas üvegfalú télikert, amely déli tájolásával biztosan felderíti a lakás minden zugát.

Amikor utoljára körbenézünk a házban, a szemünk összegyűjti minden szobából a zöldet. A szín megnyugtat, megnyugszunk, hogy így is lehet élni. pv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában