Kultúra

2009.06.12. 02:29

Arany minősítést kapott a Tücsök Bábcsoport

Celldömölk - Arany minősítést kapott a Tücsök Bábcsoport az egri Gyermekbábosok XVI. Országos Fesztiválján. Csipike, a boldog óriás meséjével szerepeltek, amit Nagy Márta rendezett.

Balla Emőke

- Ma a gyerekek korábban érnek, talán hamarabb elhagyják a bábjátékot, mint mi szeretnénk. Előfordul, hogy 9-10 éves korban már dedósnak érzik. De ha találnak egy jó közösséget - amilyen a celldömölkieké is -, ahova szívesen bemennek, a ciki már nem annyira ciki. Kategorikusan nem lehet kijelenteni, hogy korhatár volna a még bábszínházat látogató, és a bábszínházat már kinövő gyerekeknél, hiszen sok mindentől függ, hogy érdeklődnek-e iránta. Függ a meglévő egyéb lehetőségektől vagy azok hiányától, az iskolai, az otthoni neveléstől. Óriási dolog, hogy Nagy Márta ezeket a kiskamaszokat meg tudta nyerni. Különleges, hogy egy bábcsoport csak fiúkból áll, ilyet még nem láttunk - fűzte hozzá Demeter Zsuzsa. További értékelésében elmondta, hogy való igaz: a fiúk által mesélt Csipike, a boldog óriás nem akciódús, de az alapmese is ilyen, és Nagy Márta mégis élvezhető bábtörténetet hozott ki belőle. Lehet még dúsítani a zenét saját hangokkal, de a képzőművészeti világa szép és átgondolt. Bravúros megoldás, hogy nem a törpe nő meg, hanem a világ kicsinyedik le körülötte. Ez a lehetőség az eredeti szövegben is benne van, de észre is kellett venni, hogy ki lehessen bontani, és ehhez kellett egy tehetséges ember. Sokéves kiemelkedő munkájáért Nagy Márta korábban UNIMA-diplomát is kapott a Nemzeközi Bábművész Szövetségtől. A Csipike, a boldog óriás díszleteit Csollány Csaba, a bábokat, a szövegkönyvet Császár Erika készítette.

- Mostanában minden pörgős - mondta Demeter Zsuzsa. - Még a szót is utálom. A gyerekek élveznek egy elbeszélőbb jellegű, lírai játékot is. Nem feltétlenül kell mindig csittegni-csattogni. A mai gyerekek vibrálnak, és mindenki hiperaktív . Le lehet állni kicsit. Nem vagyok benne biztos, hogy jó, ha minden nagyon felpörgetett. Igaz, hogy a bábszínpadon történni kell a dolgoknak, de nem mindig lehet és kell sűrű akciósort végigvinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!