Egyetem fejlesztés

2018.03.23. 17:36

Átadták a MOME műterem- és médiaházát

A designra épülő ipar a magyar gazdaság és kultúra egyik kitörési pontja.

A kormányzat 2014-ben döntött a MOME Campus átfogó fejlesztéséről, amelyre bruttó 19,4 milliárd forintot biztosított. A beruházás keretében 2019-re 30 ezer négyzetméternyi oktatási és kutatási tér épül fel vagy újul meg egy 15 ezer négyzetméteres, a jövőben bárki számára látogatható parkban – közölte az épület pénteki átadásán Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa.

Mint hangsúlyozta, a designra épülő ipar a magyar gazdaság és kultúra egyik kitörési pontja, a most zajló beruházás eredményeként pedig a világ egyik legjobb designegyeteme és alkotóközpontja születik meg Budapesten.

Fürjes Balázs elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően világszínvonalú műhelyek, hangstúdiók, fotóműhelyek, filmstúdiók, tárgyalkotó műhelyek épültek, létrejön egy mindenki számára látogatható egyetemi könyvtár, a kutatási központ pedig még több saját bevételhez juttatja a MOME-t.

Fülöp József rektor hozzátette: a beruházás első ütemeként a műhelyház már tavaly elkészült, mostantól pedig a Csomay Zsófia és Németh Tamás által tervezett média- és műteremházat is birtokba vehetik a hallgatók.

Szintén megújult a Gondűző villa, a projekt további ütemeiben pedig a 3h Építésziroda tervei alapján megvalósul a jövőben a mesterképzésnek otthont adó főépület rekonstrukciója, valamint felépül az alapképzést szolgáló MOME Base, az új főbejáratként és közösségi térként működő MOME Ground, valamint a kutató- és tudásközpont (MOME Up) új épületei, valamint elkészül a parkrekonstrukció is.

Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott, a MOME korábbi rektora arra emlékeztetett, hogy

Budapesten utoljára Lechner Ödön épített kreatív központot, a 19. század végén.

A mostani beruházás mögött csaknem húsz év munkája van: ez a vízió egy olyan kreatív központról szól, amely messze túlmutat egy egyszerű egyetemi beruházás keretein – hangsúlyozta a MOME Campus projekt jelentőségét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy egyetemet fejleszteni mindig „okos beruházás”, hiszen ez a következő generációk számára nyitja meg az esélyeket.

Mint hozzáfűzte, a Ludovika campus, a kormányzat kollégiumfejlesztési stratégiája és az ennek nyomán Csepelre tervezett diákváros is bizonyítják, hogy az oktatás és a kultúra egyáltalán nem elhanyagolt területek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában