Kultúra

2014.10.30. 19:40

Az élet tárlata

Szombathely – A 20 ezer üvegnegatívot tartalmazó Knebel-archívumból válogatta a Szemtől szemben-kiállítás fotóit Kelbert Krisztina, a Savaria Múzeum történésze. A 70 éve elhurcolt, vissza sose tért szombathelyi zsidókat hozza vissza a feledésből.

Ölbei Lívia

1944 „forró júliusában” több mint 3100 magyar zsidót hurcoltak el szervezetten, marhavagonokban Szombathelyről; közülük egy év múlva alig háromszázan tértek vissza. Monumentalitásában megrendítő és személyességében intim a Szemtől szemben-kiállítás az Iseumban.

Olyan, mintha az idő labirintusában lennénk: közepén a láthatatlan, borzalmas szörny trónol, a megmentő Ariadne – ezúttal talán az emlékezet képviseletében maga Kelbert Krisztina – adja kezünkbe a biztonságot jelentő, útmutató fonalat. A megnyitón prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora Szabó Magdát, „a 20. századi irodalom koronázatlan királynőjét” idézte, miszerint az író egyszer, négyszemközti diskurzusban arról beszélt a főrabbinak, hogy amikor hazalátogat szülővárosába, Debrecenbe, mindig személyesen üdvözli a Nagytemplom két tornyát:

„Csókolom anyuka, csókolom apuka." Ennek az emlékképnek nyomán Schőner Alfréd most a szomszédos gyönyörű zsinagóga két tornyát köszöntötte hasonlóképpen. Szabó Magda több helyen is írt a tárgyakhoz kapcsolt emlékezet megtartó, mágikus erejéről. Az Ókútban például így: „ (...) Kezicsókolom, Nagytemplom, mondta anyám, ha elmentünk az épület mellett, ezen sose csodálkoztam, mert bár erről nem esett szó, valahogy tüstént megéreztem a Nagytemplom összefoglaló, szimbolikus jelentőségét (...)". A szombathelyi zsinagóga két valóságos – és szimbolikus – tornya mögül most eleven arcok tűnnek elő, rég letűnt hétköznapok kulisszái között. Muszáj végre a szemükbe nézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!